Bostadsmarknaden visar nu tecken på avmattning. Arkivbild.
Bostadsmarknaden visar nu tecken på avmattning. Arkivbild.

Avmattning på bomarknaden i september

Bostadsmarknaden visar nu tydliga indikationer på avmattning. Under september har bostadsrättspriserna varit oförändrade i riket jämfört med förra månaden. I Stockholm har priserna backat 1 procent de senaste tre månaderna jämfört med perioden innan.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

- Månaden förstärker bilden av att vi har en tydlig avmattning för bostadsrätter i Storstockholm, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Och eftersom Stockholms län står för ungefär fyra av tio försäljningar av bostadsrätter i Sverige medför det att riksiffrorna också dras ned. Detta trots att bilden i Malmö och Göteborg, med priser som fortsätter uppåt, avviker från situationen i Stockholm. Men just att priserna i Storstockholm har backat 1 procent de senaste tre månaderna jämfört med perioden innan, förstärker bilden av att priserna nu möjligen har landat på en platå, enligt Sandegren.

ANNONS

Tecken på avmattning

- I horisontella marknader är det inte ovanligt att det dyker upp ett minustecken. Det kan vara under sommaren eller under jul och nyår. Det extra tydliga tecknet på en avmattning är att förra året hade prisökningarna tagit fart igen vid den här tiden men nu har vi inte alls den situationen, säger Sandegren.

Andra indikationer, som enligt Svensk Mäklarstatistik tyder på en avmattning på marknaden, är att bostadssäljare inte längre kan ha lika höga förväntningar på budgivning som tidigare.

Ett annat exempel på att marknaden nu är segare än tidigare är att snittiden från att en bostad läggs ut till försäljning och till att affären är klar har ökat. Under de senaste tre månaderna har genomsnittstiden varit 34 dagar för bostadsrätter och 41 dagar för villor. Motsvarande siffror förra året var 31 respektive 39 dagar.

- Det kan låta odramatiskt med några få dagar men det är ändå en tydlig indikator eftersom det handlar om tiotusentals försäljningar. Då blir det signifikant, säger Sandegren.

ANNONS

Geografisk skillnad

Räknat på den senaste 12-månadersperioden har priserna på bostadsrätter i riket som helhet gått upp med 6 procent. För villor är siffran 9 procent.

Geografiskt har Göteborgsområdet och Skåne fortfarande stigande priser. I Stormalmö har bostadsrätterna gått upp 16 procent de senaste 12 månaderna och under den senaste månaden är uppgången 1 procent.

- Det är något motsägelsefullt att priserna i Stormalmö och delvis Göteborg fortsätter att öka, säger Sandegren.

TT
Fakta: Prisförändring för bostadsrätter i procent

1 mån 3 mån 12 mån Medelpris (kronor per kvadratmeter)

Riket 0 +1 +6 38994

Centrala Stockholm 0 +1 +4 91798

Storstockholm 0 -1 +2 57818

Centrala Göteborg +1 +3 +9 62538

Storgöteborg 0 +4 +11 45544

Centrala Malmö +2 +3 +15 32390

Stormalmö +1 +5 +16 29160

Källa: Svensk mäklarstatistik

Fakta: Prisförändring för villor i procent

1 mån 3 mån 12 mån Medelpris (kronor)

Riket +1 +1 +9 3201000

Storstockholm +2 +2 +6 5796000

Storgöteborg 0 0 +10 4788000

Stormalmö +1 +2 +12 3883000

Fritidshus 12 mån Medelpris (kronor)

Riket +9 1645000

Källa: Svensk mäklarstatistik

ANNONS