Kammaråklagare Jerker Asplund och åklagare Gunnar Stetler till vänster offentliggör åtal mot Falcon Funds på Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.
Kammaråklagare Jerker Asplund och åklagare Gunnar Stetler till vänster offentliggör åtal mot Falcon Funds på Ekobrottsmyndigheten i Stockholm. Bild: Janerik Henriksson/TT

Avancerad plan låg bakom Falcon-härvan

Pensionsskandalerna avlöser varandra. Nu riktas strålkastarljuset mot härvan i Falcon Funds. Medvetet usla affärer och en rejäl muta - så kunde gärningsmännen blåsa pensionssparare på minst 230 miljoner kronor, enligt åklagaren.

ANNONS

Affärerna har inneburit stora förluster för de drygt 22 000 svenska pensionssparare med pengar i de berörda fonderna, som flyttades mot deras vilja.

Gärningsmännens syfte var att köpa in kraftigt övervärderade värdepapper och göra vinst, enligt åtalet som presenterades på onsdagen.

– De kunde stoppa vinsten i egen ficka, säger kammaråklagaren och förundersökningsledaren Jerker Asplund vid en pressträff på Ekobrottsmyndigheten.

Nu väcks åtal mot tre huvudmisstänkta män gällande grovt mutbrott, grovt bedrägeri samt grov trolöshet mot huvudman. Det handlar om brott som begåtts under 2012–2013.

– Den grova mutan är nyckeln till övrig brottslighet, påpekar åklagaren.

Tvättade pengar

En 63-årig amerikan och en 42-årig svensk man har enligt åklagarna mutat en svensk fondförvaltare med 4,5 miljoner kronor för att han skulle köpa onoterade värdepapper från amerikanens bolag.

ANNONS

Utöver de tre huvudmisstänkta har det även väckts åtal mot en 65-årig svensk man som är närstående till fondförvaltaren. Han misstänks för grovt penningtvättsbrott, för sin befattning med mutan.

I bevisningen ingår bland annat ett stort antal mejl och dokument som hittades när husrannsakan gjordes mot de misstänkta. I den 63-åriga amerikanens dator hittades mejl med brottsplanen och uträkningar av mutan.

En bostadsrätt i Stockholm värd 40 miljoner kronor, en lägenhet i London samt exklusiva bilar och klockor har förverkats från de åtalade.

Ytterligare personer är misstänkta för brott i härvan. Totalt beräknas fonderna ha tömts på omkring två miljarder kronor, varav mellan 700 miljoner och 800 miljoner fortfarande saknas.

Omfattande mål

I drygt två år har utredare, åklagare och experter på Ekobrottsmyndigheten och utredare från Skatteverket deltagit i förundersökningen.

Målet har fått delas upp i flera delar. Förundersökningen gällande den brottslighet kopplat till Falcon Funds efter 2013 pågår fortfarande. Där beräknar man att väcka åtal under våren. Även i den delen är den 63-åriga amerikanen och den 42-åriga svensken misstänkta.

– Planeringen av den här brottsligheten har varit mycket avancerad, säger Jerker Asplund.

Huvudförhandlingen i den första delen av Falcon Funds-härvan inleds den 5 november i Stockholms tingsrätt. Totalt är 40 förhandlingsdagar inplanerade.

ANNONS

Sedan härvan rullades upp 2016, och flera andra skandaler kring pensionsbolag blivit aktuella, har reglerna för fondbolag på Pensionsmyndighetens fondtorg skärpts. Antalet valbara fonder har minskats, och kraven på bolagen har skärpts.

Just nu pågår också en rättsprocess gällande fondbolaget Allra där ett antal personer också misstänks för bland annat grovt mutbrott och trolöshet mot huvudman för att ha gjort medvetet dåliga affärer på pensionsspararnas bekostnad.

Fanny Hällegårdh/TT

Kammaråklagare Jerker Asplund är förundersökningsledare i åtalet mot Falconfunds.
Kammaråklagare Jerker Asplund är förundersökningsledare i åtalet mot Falconfunds. Bild: Janerik Henriksson/TT

I februari 2016 stoppade Pensionsmyndigheten insättningar i det Maltabaserade bolaget Falcon Funds fonder. Bolaget misstänks ha tömt premiepensionsfonder på stora summor genom ett upplägg i Temple Asset Management, som Falcon Funds delegerat skötseln av fonderna till.

I februari 2016 stoppade Pensionsmyndigheterna insättningarna i Falcon Funds tre fonder, efter misstankar om att tusentals pensionssparares bank-id kapats för att göra otillåtna fondbyten inom premiepensionssystemet. I juni samma år sade myndigheten upp avtalet med fondbolaget.

Cirka 22 000 sparare hade pengar i bolagets fonder. Pensionsmyndigheten har tidigare uppskattat att mellan 700 miljoner och 800 miljoner kronor saknas i härvan. Rättsprocesser pågår mot flera personer.

ANNONS