Blåkråkan gjorde ett stopp i Bullaren, och Åse Röman lyckades fånga fågeln på film.
Blåkråkan gjorde ett stopp i Bullaren, och Åse Röman lyckades fånga fågeln på film. Bild: Åse Röman

Åses film på unika fågeln lockade hundratals till Bullaren

Bullarebon Åse Röman lyckades fånga den extremt sällsynta fågeln blåkråka på film i lördags kväll. Efter att hennes fynd blivit känt i fågelvärlden har fågelskådare vallfärdat till Bullaren för att få en skymt av fågeln.
– Det har varit en cirkus, helt otroligt, säger Åse.

ANNONS
LocationBullaren||

Det var något blått, skimrande och flygande som först fångade Åses uppmärksamhet när hon satt i passagerarsätet i bilen under lördagskvällen. En unik blå färg som skimrande övergick i grönt beskriver Åse det hon först såg.

– Det var som ett fyrverkeri, något fladdrade förbi och glänste, säger hon och fortsätter.

– Jag bad min sambo stanna bilen, och såg då att det var en fågel som satte sig på en stolpe precis framför oss, säger hon.

Åse lyckades hinna både fotografera och filma fågeln.

– Den satt och visade upp sig, det var en otroligt vacker fågel, säger hon.

ANNONS

Men att det skulle vara något väldigt sällsynt hon sett kunde hon först inte tro. Men det stod klart bara minuter senare när hon publicerade filmen i en stor Facebook-grupp för fågelintresserade och frågade om någon visste vad det var för fågel hon precis lyckats fånga på film.

Blåkråkan extremt sällsynt i Sverige

Svaret kom snabbt - hon hade sett en blåkråka. En fågel som senast häckade i Sverige 1967, då på Gotland, och som sågs senast i Bohuslän 1984. Numera är den endast en sällsynt gäst och under perioden 1992–2018 observerades endast 19 individer i Sverige.

– Den räknas som nationellt utdöd så det är ingen som jag pratat med som förstår hur den hamnat här i Bullaren, säger hon.

Kanske har den flugit med varma vindar från Spanien och åkt lite krokigt spekulerar Åse.

”Har varit en total cirkus”

Från lördag kväll vid 20.30 när Åse såg fågeln fram tills när tidningen pratar med henne på tisdagsförmiddagen har det varit fullt upp. Redan vid klockan sex på söndagsmorgonen så började fågelintresserade från hela Sverige dyka upp i Bullaren för att hoppas få en glimt av den unika blåkråkan.

– Närmare 200 personer har kommit hit i hopp om att få se fågeln. Folk har kört från Lund, Dalarna och Uppsala bland annat, säger Åse och tillägger.

ANNONS

– Det har varit en total cirkus. Grannarna fick agera parkeringsvakter när alla skulle stanna här, skrattar hon.

Bild: Åse Röman

Fågeln sågs mellan två gårdar i Bullaren, mellan Älgeland och Liveröd.

– Fågelskådarna kunde då lista ut exakt vilken stolpe fågeln satt på, och några har gått fram och tagit på stolpen. Det var lite fågelbajs på stolpen också, vi får göra ett DNA-test och se om det kom från blåkråkan, skrattar Åse.

Hon har alltid varit intresserad av natur och djur, men fåglar har inte stått högst upp på listan. Men efter att hon fått syn på blåkråkan så åker fågelskådning upp som ett nytt intresse.

– Ja, nu är man helt fast. Jag blev medlem i Bohusläns Ornitologiska Förening precis. Det är många som hört av sig och gratulerat mig till att ha fått se fågeln. Det är jättehäftigt, säger Åse.

Se filmen här:

ANNONS