Björn Bernhardson är verksamhetschef för den ideella konsumentorganisationen Äkta vara.
Björn Bernhardson är verksamhetschef för den ideella konsumentorganisationen Äkta vara.

Årets matbluff utsedd: "Vispat palmfett"

Nu har konsumenterna sagt sitt. Årets matbluff är korad av konsumentföreningen Äkta vara. I topp på den inte helt smickrande prispallen står en sojaprodukt som nästan inte innehåller någon soja.

ANNONS

Varje år utser den ideella konsumentföreningen Äkta vara Årets matbluff. Priset delas ut till den mest vilseledande produkt som sålts under föregående år och röstas fram av läsare på Äkta varas sajt. I måndags avslutades omröstningen, där fem finalister gjorde upp om antipriset.

Flest röster, och alltså "vinnare" av utmärkelsen Årets matbluff fick Cuisine soya vispbar från Alpro som fick 9 416 av de totalt 19 100 rösterna.

”Vinnaren” av antipriset fick nästan exakt hälften av rösterna.
”Vinnaren” av antipriset fick nästan exakt hälften av rösterna. Bild: Äkta vara

– Det var en ganska överlägsen "seger" kan man säga. Sojavispen fick 49,3 procent av alla röster, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.

Han tror att det som främst avgjorde till sojavispens nackdel är att den innehåller så mycket som 25 procent palmfett och mindre soja än vad en normal sojadryck innehåller. Vispen innehåller bara 2 procent soja, medan samma tillverkares sojadryck innehåller 8 procent soja.

ANNONS

– Den här produkten är bluffig på ytterligare ett sätt, som inte varit med i motiveringen och det är att det står på den att den ska vara i kyl, medan den egentligen kan förvaras i rumstemperatur och har väldigt lång hållbarhet. Det där handlar förstås om att personalen i butiken ska ställa den i kyl, jämte vanlig vispgrädde, trots att det inte behövs, säger han.

Alternativ till vispgrädde

Sojavispen marknadsförs som en ersättare till vispgrädde.

– Men man skulle kunna säga att det egentligen är vispat palmfett man äter om man köper den här, säger Björn Bernhardson.

Så här löd den fulla motiveringen till varför Cuisine soya vispbar nominerades till antipriset:

"Liksom sojadryck är ett alternativ till mjölk är denna produkt ett alternativ till vispgrädde. Innehållet av just sojabönor är dock mycket blygsamt, ynka 2 procent, faktiskt betydligt mindre än de 8 procent som finns i samma tillverkares sojadryck. Istället utgörs hela 25 procent av produkten av palmolja, vilket tillverkaren förstås inte skyltar med. Sina gräddliknande egenskaper har produkten fått med hjälp av bland annat konsistensmedel och aromämne."

Näst flest röster fick Skånemejeriers Bara yoghurt frukt & bär, hallon & jordgubb med 3 431 röster och på tredjeplats kom Pågens Brioche hamburgerbröd med 3 270 röster.

ANNONS

Tidigare "vinnare":

2018 – Lätta Original

2017 – Kronhjortskav från Polaricas

2016 – Eriks Bearnaise tryffel

2015 – Valios laktosbluff (samma kefir såldes som både laktosfri och "vanlig". Laktosfria till betydligt högre pris).

ANNONS