I cirka tre månader har arbetspendlare kunnat göra återkommande coronatester vid Svinesund (arkivbild).
I cirka tre månader har arbetspendlare kunnat göra återkommande coronatester vid Svinesund (arkivbild). Bild: Thomas Bennelind

Arbetspendlare ska inte längre testas vid Svinesund

I augusti öppnade testcentret för coronatester på norska sidan av Svinesund. Efter bara tre månader ska det nu stängas igen.

ANNONS
LocationSvinesund||

Omkring 20 personer arbetar på testcentret vid Svinesund där över tusen personer testat sig vid inresa till Norge sedan i augusti. Men nu meddelar Helsedirektoratet att testcentret ska avvecklas före den 15 november. Det skriver Halden Arbeiderblad.

Bakgrunden är att den norska myndigheten har utvärderat centret och kommit fram till att det inte varit en träffsäker funktion.

Vid testcentret i Svinesund har man mellan 25 augusti och 15 oktober genomfört 6 018 coronatester. 14 av dessa har testat positivt för covid-19, skriver Halden Arbeiderblad.

Helsedirektoratet menar att testcentret inte varit tillräckligt träffsäkert för att reducera importsmitta till Norge. Myndigheten uppmanar nu Haldens kommun att hitta en annan funktion för infrastrukturen som byggts upp vid centret, som ligger i närheten av tullstationen.

ANNONS

Helsedirektoratets beslut innebär att jobbpendlare från Sverige i fortsättningen kan få testas på andra platser.

– Den senaste tiden har Haldens kommun erbjudit arbetsgivare att ordna testning på Svinesund av jobbpendlare från Sverige som måste testas återkommande. När centret på Svinesund stänger, måste också sådan testning genomföras i den kommun där den enskilde bor eller jobbar. Det är arbetsgivarens ansvar att ordna detta, säger Roar Vevelstad, kommundirektör i Halden, till Halden Arbeiderblad.

ANNONS