Anna i Grebbestad väcktes av smäll: ”Huset skakade”

Natten till söndag vid 04-tiden vaknade många invånare i Bohuslän av att det mullrade och vissa har upplevt skakningar i marken. Anna Nödtveidt bor i Grönemad i Grebbestad och vaknade av ett rejält dån.
– Det skakade i hela huset, säger hon.

ANNONS
LocationStrömstad, Grebbestad, Fjällbacka||

På sociala medier spreds snabbt informationen att invånare vaknat av en hög smäll och i vissa fall även upplevt skakningar i marken. Boende i Grebbestad, Fjällbacka, Tanum och Strömstad med omnejd rapporterade att de vaknat natten till söndag vid 04-tiden av ljudet.

En av dem som vaknade i natt var Anna Nödtveidt som bor i hus i Grönemad i Grebbestad. Hon berättar att hon vaknade av ett rejält dån.

– Jag vaknade med ett ryck strax efter 04, och då skakade det i hela huset. Jag har ett vitrinskåp med glas som står precis utanför sovrummet och då hörde jag hur glasen klirrade, säger Anna Nödtveidt.

ANNONS

Hon berättar att hon har varit med om mindre jordskalv förut och upplevde liknande då.

– Jag låg ju och sov med mina barn när jag vaknade så lejonmamman i mig vaknade direkt och kollade så barnen var okej. Men de sov vidare men jag blev klarvaken och gick in på facebook och frågade om några fler upplevt samma.

Hon fick snabbt många svar från boende längs kusten med liknande upplevelser.

Flera användare skriver på sociala medier att de vaknade av ett dovt muller och ett dovt skakande i Strömstad. Boende i centrala Strömstad vaknade av ett dån, men längre söderut verkar det ha märkts av mer då boende vittnar om att man tydligt kände av att det skakade i hus. Boende i Kil och Bullaren vittnar om att de vaknade av att det skakade till, likaså i Lur och på Koster skallrade fönsterrutorna till vittnar boende om.

Jordskalv 15 kilometer ut i havet väster om Grebbestad

Seismolog Björn Lund bekräftar att det varit ett jordskalv 15 kilometer ut i havet väster om Grebbestad i natt. Magnituden var på 2,7.

– Så ett sådant jordskalv känner man av; med både ljud och vibrationer.

Det är inte så vanligt med skalv av den magnituden berättar Björn Lund.

ANNONS

– De senaste åren har det varit ett par stycken bara, senaste i området var 2015 men då låg det på 1,9. 2014 hade vi ett skalv som uppmätte 1,0.

Ungefär 3-5 gånger om året kan man uppleva ett jordskalv av den magnituden som var i natt i Sverige.

– Den största jordbävningen vi haft i Sverige var faktiskt utanför Koster 1904, då var magnituden på 5,4. Den kändes rejält vittnade man om då. Det var också en söndagsmorgon den inträffade, säger Björn Lund.

Svenska nationella seismiska nätet rapporterar om jordskalv i Sverige, och de tar gärna emot hur rapporter från hela bohuskusten för att kunna fastställa hur långt bort från Grebbestad skalvet kändes. Här kan man rapportera in vad man upplevt.

ANNONS