Att betala skatt är i grunden ett moraliskt ställningstagande, enligt finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.
Att betala skatt är i grunden ett moraliskt ställningstagande, enligt finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.

Andersson vill se höjd skatt i Malta

Trycket på att Malta ska strama åt sitt skattesystem är hårt efter paradisläckan, enligt finansminister Magdalena Andersson (S). Hon hoppas att debatten som läckan skapat sätter fart på arbetet mot skattefusk.

ANNONS
|

- Det bästa vore om EU-länder kunde låta bli att ha den typen av skattelagstiftning som en del länder har – till exempel Portugal, som ju inte beskattar pensioner på utlänningar som flyttar till landet, säger Magdalena Andersson till TT.

Uttalandet görs efter ett möte med den franske kollegan Bruno Le Maire i Paris, dominerat av diskussioner om hur EU-länderna ska säkra den framtida skattebasen.

- Det finns en väldig ilska – inte bara i Sverige, hos det svenska folket och i den svenska regeringen. Det ser likadant ut i Frankrike, säger hon om reaktionerna efter paradisläckan.

ANNONS

Stora belopp

Av läckan framgår bland annat att förmögna personer har fört över stora belopp till Malta och Luxemburg för att undgå skatt. De utpekade, däribland finansmannen Christer Gardell och Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling, har försvarat sig med att de bara har ägnat sig åt skatteplanering enligt det regelverk som gäller.

S-debattören Widar Andersson är kritisk till hur Östling och Gardell har hängts ut i svenska medier och varnar för "falsk vänsteraktivism" i en debattartikel i Dagens industri.

Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi, är också kritisk mot vad han kallar politisk populism i kritiken mot skatteplaneringen som avslöjats.

- Att hoppa på enskilda svenska medborgare som inte har gjort något lagbrott, då tar man inte ansvar för det regelverk man har, säger han.

Han påminner om att vinsterna kommer att beskattas när de plockas hem till Sverige, precis som allt annat sparande.

- Det här är ju ingen skillnad, så fungerar det även inom Sverige. Politikerna ställer sig i en mobbningskör trots att man vet bättre, säger Henrekson.

ANNONS

"Moralisk komponent"

Finansministern vill inte kommentera enskilda ärenden, men säger att det är upp till Skatteverket att avgöra vilka transaktioner som ska granskas. Hon trycker samtidigt på att det nu gäller att vara stenhård mot allt olagligt och därtill noga gå igenom vilka skatteupplägg som i dag är lagliga men som borde förbjudas.

- Men givet hur komplicerat det internationella skattesystemet är finns det alltid en risk att det uppstår luckor där man via mer eller mindre komplicerade transaktioner undviker att betala skatt. Där är min utgångspunkt att om man gör transaktioner bara i syfte att undvika skatt då bör man ta sig en rejäl funderare på om man kan stå för det, säger hon.

I grunden handlar det om en skattemoral, enligt Andersson:

- Så är det ju. I allt skatteuttag finns alltid en moralisk komponent.

- Hamnar man i ett läge som i Grekland till exempel, där att undvika skatt i det närmaste varit en nationalsport, är det väldigt farligt för samhället.

ANNONS
TT
Fakta: Paradisläckan

Paradisläckan, "Paradise Papers" på engelska, kommer från ett 20-tal skatteparadis och territorier med mycket begränsad insyn. Det rör sig i huvudsak om dokument från offshorebolaget Appleby, med huvudkontor på Bermuda och filialer i så gott som alla skatteparadis, som den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung (SZ) delat med sig av till ICIJ, ett internationellt nätverk för grävande journalister.

Fler än 380 journalister från nästan 100 medieföretag i över 60 länder har i hemlighet granskat innehållet. Från Sverige har TT, SVT:s Uppdrag granskning och SVT Nyheter deltagit.

ANNONS