Amorteringskravet - vad gäller?

ANNONS
|

- Bedömare, ekonomer och bostadsforskare varnar för att den ökande skuldsättningen kan bli farlig för samhällsekonomin om bostadspriserna faller kraftigt. Då kan många högt skuldsatta bostadsägare tvingas sälja eller dra åt svångremmen rejält, vilket kan skapa en nedåtgående spiral med än större prisfall och ökad arbetslöshet när människor drar ner på konsumtionen.

-

ANNONS

- Stigande räntor, lågkonjunktur med ökad arbetslöshet som följd, eller som vissa varnar för, just ett införande av amorteringskrav eller andra åtgärder från politikerna.

-

- Vissa menar att priserna nu ändå är på väg att vända ner. Då behövs inget extra amorteringskrav. En annan mer dold, men kanske viktigare orsak: Det är val nästa år. Ingen politiker vill komma med ovälkomna fördyringar i boendet eller vara skyldig till fallande bostadspriser som en följd av amorteringskravet.

-

- Yngre bostadsköpare i storstäderna med löner över 30000 kronor i månaden påverkas i större utsträckning. De som tjänar sämre får ändå inte låna av bankerna till de här dyrare bostäderna.

ANNONS

-

- Om lånet är större än 4,5 gånger lönen före skatt måste man amortera ytterligare en procent av lånesumman per år. Det kan röra sig om ett par tusenlappar i månaden extra beroende på hur stort lånet är och vilken inkomst man har.

-

- De tycker att reglerna är krångliga, de vill ha mer flexibilitet att själva utforma lånekriterierna, inte ha lagtekniska begränsningar i sin utlåning som de tjänar pengar på.

-

ANNONS

- Ja, om inte det extra amorteringskravet ger effekt och bostadspriserna och skulderna fortsätter att stiga. Det finns politiska partier som framför allt vill trappa av ränteavdraget, det vill säga de skattemässiga ränteavdragen man som låntagare får göra på löneskatten.

ANNONS