Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Amorteringskravet är ett förslag som måste granskas från många olika synhåll, enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Arkivbild.

Amorteringskravet väntas bli godkänt

Trots varningarna för prisras på bostadsmarknaden väntas regeringen säga ja till ett skärpt amorteringskrav, tror experterna.

På regeringskansliet pågår arbetet för fullt för att snart kunna ge besked om hur det blir med det skärpta amorteringskravet.

- Vi jobbar så snabbt det bara går, men det är också ett förslag som behöver granskas från många olika synvinklar, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Tvingas amortera mer

Huvudscenariot bland experterna är att det slutar med grönt ljus från regeringen. Det skulle innebära att högt belånade hushåll tvingas amortera mer när de tar nya bolån från och med mars nästa år.

Ett nej skulle undergräva förtroendet för Finansinspektionen (FI) och myndighetens generaldirektör Erik Thedéen, tror Breman. Fast hon hoppas på vad hon kallar en kreativ lösning, där regeringen säger ja men skjuter på införandet av amorteringskravet ett år framåt i tiden.

SEB-ekonomen Olle Holmgren gör samma bedömning. Han räknar med att kravet införs i mars nästa år, men tror att regeringen också kan skjuta fram införandet av regelverket.

- För att se hur allvarlig inbromsningen på bomarknaden är, säger han.

Kravet omstritt

Att avvakta med införandet skulle ligga i linje med vad ledande oppositionspolitiker från allianspartierna har krävt.

Amorteringskravet är omstritt – även inom regeringen. Bostadsminister Peter Eriksson (MP) har pekat på att andra åtgärder mot obalanserna på bostadsmarknaden borde prioriteras. Partikollegan Bolund har en mer positiv inställning.

- Alla beslut får följdverkningar på kort sikt, men vi måste också kunna vidta åtgärder som skapar trygghet på lång sikt, säger han.

På frågan om amorteringskravet kan bli ett problem för MP inför valet 2018 svarar Bolund:

- Jag kan inte bedöma om det här kommer att vara en vinnarfråga utan jag tycker att vi har ett ansvar att agera för det som vi tror är samhällets bästa.

Enligt SEB:s Holmgren kan amorteringskravet bli en valfråga:

- Politik är politik. Framförallt om det visar sig att inbromsningen på bomarknaden blir större. Då kan det bli debatt om det var lämpligt att införa amorteringskravet.

Inlåsningseffekter

Efter fem års prislyft på 50 procent varnar många för en stor fallhöjd på bostadsmarknaden. Men samtidigt drar en stark tillväxt, låga räntor och det strukturella underskottet på bostäder i en annan riktning.

Enligt Breman är den stora nackdelen med det skärpta amorteringskrav som nu föreslagits att det skapar ett komplext och svårbegripligt regelverk med inlåsningseffekter.

- Och i fall priserna skulle röra sig mer nedåt än väntat är det självklart en stor fråga under ett valår. Det är ändå den största investering som ett hushåll har, om man har köpt boende med lån, säger hon.