Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Brevbärare utsätts för allvarligare hot i sitt arbete. Arkivbild.

Allvarligare hot mot brevbärare

Hoten och våldet mot Postnords brevbärare och chaufförer har blivit allvarligare. Problemen har lett till att utbärningen vid några tillfällen har stoppats i en del områden i och omkring landets storstäder.

- Tidigare kände man sig hotad eller förföljd eller kanske någon sade något. Nu är det lite mer ogenerat fysiskt. De knuffar och är nära, men det har också förekommit rån med vapen, säger Stefan Fougt som är huvudskyddsombud på Postnord i Sverige.

Postnords säkerhets- och reklamationschef, Alexis Larsson, säger till Ekot i Sveriges Radio att brevbärare och postchaufförer tidigare var fredade i samhället, men att det inte är så längre.

- Utvecklingen på den här delen är allt annat än bra, säger han till radion.

Stoppad utbärning

Hot mot Postnords personal har vid ett par tillfällen lett till att utbärningen har stoppats i en del områden i och omkring Stockholm, Göteborg och Malmö enligt Stefan Fougt. Men avbrotten har varit korta och är inte någon permanent lösning.

Mer långsiktigt försöker man att hantera säkerhetsriskerna genom organisatoriska förändringar. Det kan handla om att dela ut post och paket tidigare på dagen eller att arbeta två och två.

- I de områden som är värst drabbade har vi olika utbildningspaket så att all personal ska veta ungefär vad man ska göra om det händer något. När vi ser att det är ett område där det börjar bli otryggt så försöker vi vara med i de trygghetsråd som finns och försöker arbeta med andra operatörer, närpolisen, stadsdelsförvaltningar och även med bostadsrättsföreningar i stora bostadsområden. Tillsammans vet vi ganska mycket om varifrån hoten kommer när det gäller brevbärning, säger Stefan Fougt.

Historisk vana

Han konstaterar att det dessutom inom Postnord finns en historisk vana att hantera hot och säkerhetsrisker.

- Posten har ju tidigare haft en kassaverksamhet och vi har haft lantbrevbärare där vi har hanterat väldigt mycket kontanter. Det finns ett säkerhetstänk i grunden från den gamla delen av vår verksamhet. Nu hanteras inga kontanter längre utan nu handlar det om paketen och varuvärdet i dem, säger Stefan Fougt.