Flygstrejkerna avlöser varandra denna sommar och det är knappt så att en hinner lösas innan det strejkvarslas någon annanstans i Europa. Först säkerhetspersonal och bagagepersonal, nu flygledare. Det kan vara snårigt att navigera bland all information. Därför reder Härryda-Posten ut alla turer kring det du behöver veta om flygledarstrejken, som kan komma att påverka Landvetter flygplats – och hur du som passagerare ska agera om du drabbas.
Detta har hänt:
Den 15 juni strejkvarslade säkerhetspersonalen på flygplatserna Landvetter, Bromma och Arlanda. Då skulle det leda till att Landvetter skulle behöva stänga för passagerare med 70 påverkade avgångar. Strejken avvärjdes dock efter två veckor då LO-facket Transport och Almega enades. Säkerhetskontrollen och bagageinlämningen på Landvetter hölls öppna. Flygresenärerna kunde pusta ut, men bara i några dagar.
För den 7 juli kom det senaste varslet om strejk, denna gången från flygledare runtom i Europa. Strejken kan påverka flygresenärer som ska åka till och från Landvetter och innebära komplikationer för upp till 12 000 flyg om dagen.
Hur Landvetter påverkas är oklart
Flygledare ansvarar för luftrummen kring flygplatser och guidar planen in och ut. Om de faktiskt går ut i strejk tvingas flygplatserna stänga luftrummen, med förseningar eller inställda flyg som troliga följder.
– Det blir trångt i luften i Europa när vissa luftrum är avstängda. Flygen blir sena in till flygplatserna i Sverige som i sin tur blir sena ut. I vilken omfattning det skulle påverka Landvetter vet vi inte än, säger Daniel Ackerman, pressansvarig på svenska Luftfartsverket, LVF, som ansvarar för de svenska luftrummen.
En tredjedel av Europas sommarflygningar riskerar att påverkas och flyg till populära resmål såsom Barcelona, Aten och London hotas, rapporterar Skynews. Daniel Ackerman säger att Luftfartsverket vidtar åtgärder.
– Det enda vi kan göra är att avvakta, vi försöker planera för alla eventuella scenarion men om strejken bryter ut är det troligt att det blir följdförseningar för flygningar från Landvetter, säger Ackerman.
Vid en eventuell strejk kan stora logistiska problem uppstå när flyg från Europa kommer in sent, på andra tider än väntat.
– Den största utmaningen blir för flygplatserna att hantera logistiken. Och såklart för passagerarnas tålamod, säger Daniel Ackerman.
Det behöver du som reser från Landvetter veta
Swedavia, det statliga bolaget som äger och driver de flesta flygplatserna i Sverige, har ingen prognos för hur resandet kan se ut vid en eventuell strejk i Europa. Peter Werring är pressansvarig på Swedavia och menar att det kan röra sig om försenade flyg och i vissa fall även inställda avgångar. Swedavia kan inte heller säga hur många plan som kan påverkas om strejken bryter ut.
– Det viktigaste är att hålla sig uppdaterad om sin individuella flygning. Drabbas man av förseningar kan man kolla realtidsinformation i vår app eller på hemsidan, säger Werring till tidningen.
Men tillsvidare fortgår verksamheten på Landvetter och övriga svenska flygplatser som vanligt.
– Landvetter rullar på som vanligt och vi har inte märkt av några större köer eller problematik nu. Det är många som reser just nu men det flyter på rätt bra, fortsätter Peter Werring.
Trots att flygstrejker, eller åtminstone varsel om dem verkar avlösa varandra den här sommaren tillhör det inte ovanligheterna enligt Daniel Ackerman vid Luftfartsverket.
– Vi verkar ha glömt det lite när vi inte flög så mycket under pandemin, men flygstrejker är väldigt vanliga under somrarna och det här är ingenting vi inte sett förr.