Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

"Alla vet att Afghanistan inte är säkert"

I Sverige pågår just nu en landsomfattande protest mot utvisningar av afghanska asylsökande. Och protesten har sträckt sig till Strömstad. I fredags kväll samlades människor till en ljusmanifestation på torget.

Protesterna, som genomförs på 27 orter i Sverige, pågår mellan den 4 och 8 oktober för att belysa utvisningarna till Afghanistan. Tidpunkten sammanfaller med årsdagen, den 4 oktober, då EU-länderna 2016 slöt en överenskommelse med Afghanistan om återtagande av utvisande asylsökande. Vid samma konferens utlovades ett biståndspaket värt 5 miljarder till Afghanistan.

– Det finns ett återtagandeavtal som är kopplat till bistånd. Det tecknades dagen innan biståndet. Det förnekas att det finns ett samband, säger Marie Rosén, som är en av personerna som samlats på torget i Strömstad.

Det landsomfattande protestinitiativet kallas Sverige mot deportationer till Afghanistan - riv återvändaravtalet. Liknande manifestationer syns också till runt om i Europa.

Flera av de samlade på torget i Strömstad är själva från Afghanistan. En av dem är Ali Hassan Zadeh. Tillsammans med Mostafa Bostani, också från Afghanistan, håller han upp en banderoll med texten: "Låt oss leva i trygghet".

– Alla vet att Afghanistan inte är säkert. Jag vet inte varför politikerna inte tänker på det. De tänker att man kan leva där, men vi alla ser på tv och ser hur det är. Det är krig. Det är talibaner och det finns Daesh som går till attack mot Kabul, säger han.

– Om det inte hade varit krig i Afghanistan hade vi inte behöver vara här, fortsätter han.

Rädslan att åka tillbaka, att inte få stanna finns också bland afghanerna i Strömstad. Flera som fått negativt besked om att få stanna väljer att gömma sig, andra fortsätter sin flykt ut i Europa.

– De är otroligt rädda, säger Åsa Rognås.

Mostafi Bostani, som höll banderollen tillsammans med Ali Hassan Zadeh, känner människor som tvingats åka tillbaka till Afghanistan.

– Det är fortfarande många som flyr från Afghanistan. Jag har många kompisar som bodde i Sverige, men tillbaka i Kabul kunde de inte vara kvar länge. Efter två-tre timmar åkte de till Pakistan och Iran. Det bevisar att Afghanistan inte är säkert. Vi kan inte bo i Afghanistan, säger Mostafi Bostani.

På manifestationen är också Mulue Gaim från Eritrea, ett land som också är präglat av våldsamma konflikter. Han är på plats för att ge stöd åt sina vänner från Afghanistan.

– I dag är jag bara här för stödja afghaner, säger han.

Han tycker det är fel att skicka tillbaka människor till Afghanistan.

– Jag vet att alla här har haft en svår situation och bara vill få leva. Vi måste börja titta på hur landet ser ut. Vi ska hjälpa till där först innan vi kan skicka någon tillbaka, säger han.