Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det går att använda allt på sellerin, det vill säga roten, fröna och stjälken. Bild: LEIF R JANSSON / TT
Det går att använda allt på sellerin, det vill säga roten, fröna och stjälken. Bild: LEIF R JANSSON / TT

Alexandra Zazzi om hur man bäst tar vara på selleri

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. Denna vecka behandlas den populära sellerin – en råvara som går att använda till nästan allt.

Hej Alexandra!

Läser ofta din spalt, mycket bra tips där. Jag har funderat länge på en sak. Stjälkselleri, heter det så? Vad gör man med dom fina översta bladen? Jag tycker det är synd att slänga dom.

Hälsningar Rose-Marie

Hej Rose-Marie!

Underbara ljuvliga selleri! En sådan trevlig råvara att jobba med. Man använder allt på sellerin, det vill säga roten, fröna och stjälken. Stjälken kallas också för blekselleri eller ibland bara selleri men det känns som om den benämningen börjar försvinna mer och mer i recepten, kanske på grund av att roten fått mycket större plats i matlagningen än tidigare och för tydlighetens skull blir ordet stjälkselleri mer använt.

">

Man kan nog lätt påstå att rotsellerin är en "inne"-råvara sedan några år tillbaka. Inte minst för att många av oss väljer att äta vegetariskt oftare nu än förr. Jag köper helst ekologisk, svenskodlad selleri och har ibland lyckats få tag på hela plantan. Det vill säga rotsellerin med tillhörande stjälkar och ett trevligt bladverk på toppen. Bladen använder jag i sallader eller så finhackar jag dem och strör över färdig gryta eller soppa. Stjälken har många användningsområden. Allt från att i hackad form ingå i soppor och grytor till att hamna i nyttiga smoothies eller helt enkelt ätas rå med färskost nu när det är mellotider. Otroligt nyttigt med vitaminer och mineraler och det är just nu trendigt med selleridetox. Roten är god både tillagad i ugn eller grytor och fint strimlad rå.

Jag har själv en älsklingsrätt där jag med hjälp av en mandolin finstrimlar krispigt äpple och rotselleri och blandar en sallad med lime (för att inte råvarorna skall mörkna och för smakens skull). Sedan kan man servera den till mycket; rökt fisk, grillat kött och så vidare. Den klassiska waldorfsalladen har också selleri och äpple i kombination, och vill man göra en majonnäsig, krämig sallad så är den ljuvlig med valnötter. Jag tror faktiskt att jag slänger med det receptet i spalten i dag. Det är alltid kul att damma av gamla klassiker. Själva fröna kan ibland dyka upp i saltblandningar, men är även de goda smaksättare i grytor och soppor. Smaken på fröna påminner om pepparrot med en antydan av anis. Att tänka på är att selleri är en stark allergen och man bör göra sina gäster uppmärksamma på att det finns selleri i maten.

Här är mitt recept på Waldorfsallad – en sallad som började serveras i slutet på 1800-talet på det berömda New York hotellet Waldorf-Astoria. Den är god som en förrätt eller på toppen av romansallad eller endiviesallad. Perfekt även till grillat och rökt fisk.

Waldorfsallad

4 personer

• 1 knapp dl valnötskärnor

• 1 litet stänk olivolja eller kallpressad rapsolja

• 1,5 dl egenslagen majonnäs (helst, om du måste använd färdig)

• 1 tsk dijonsenap

• 0,5 dl crème fraiche

• ¼ del rotselleri

• 2-3 stjälkar selleri

• Blad av selleri från stjälkarna

• 2 krispiga, hårda äpplen

• 2 msk färskpressad citronsaft

• Smaka av med nymalen svartpeppar och salt

Gör gärna så här:

1. Grovhacka valnötterna och rosta i torr stekpanna med salt tills de börjar dofta och få färg, häll upp i en skål och vänd i ett stänk god olivolja eller kallpressad rapsolja

2. Vänd samman majonnäs, dijonsenap och crème fraiche, smaka av med salt och peppar.

3. Skala och strimla rotsellerin, helst i mandolin till tunna stickor.

4. När det gäller rotsellerin är jag förtjust i den rå, men tycker man att smaken blir för kraftig kan man snabbt slänga den i kokande saltad, vatten och sedan kyla ned direkt, den blir sötare då.

5. Strimla även äpplena i tunna stickor och vänd om med citron allt eftersom du jobbar.

6. Skölj stjälksellerin, plocka loss bladen och lägg undan och skiva stjälken vänd om med äpplen, citron och rotselleri, vänd slutligen ihop med majonnäsdressingen, hälften av valnötterna och smaka av med svartpeppar och salt. Strö resten av valnötterna över, tillsammans med blad av selleri. Serveras kall.