Nordeas styrelse vill flytta bolagets huvudkontor till Finland, men först ska aktieägarna säga sitt. Arkivbild.
Nordeas styrelse vill flytta bolagets huvudkontor till Finland, men först ska aktieägarna säga sitt. Arkivbild.

Aktieägarna avgör Nordeas flytt

Nordeas styrelse vill flytta huvudkontoret till Helsingfors. Men det är aktieägarna som fattar det slutgiltiga beslutet. Först om ett halvår avgörs det om Nordeas flyttplaner blir av.

ANNONS

Styrelsen i storbanken har inlett flyttprocessen. Men för att flytten ska kunna genomföras återstår ett antal hinder på vägen.

Förutom godkännanden från en rad myndigheter behöver Nordeas styrelse alltså få aktieägarna med sig för att kunna göra verklighet av sina flyttplaner.

- Det här kommer att avgöras på en årsstämma som är preliminärt den 15 mars 2018. Då ska aktieägarna rösta om det här, säger Rodney Alfvén, chef för investerarrelationer på Nordea.

ANNONS

För att gå vidare krävs att två tredjedelar, en så kallad kvalificerad majoritet, av aktieägarna som finns representerade på stämman röstar ja till flytten.

"Inte full bild"

Största ägare i Nordea är finska Sampo som äger drygt 21 procent av aktierna. Sampo har sagt till SvD näringsliv att man stödjer flyttplanerna.

Det övriga ägandet är uppdelat på mindre poster där svenska pensions- och fondbolagen Alecta, Swedbank Robur och AMF finns bland de största minoritetsägarna. Hur de kommer att rösta är inte klart.

- Det är för tidigt i processen för att säga något om det, säger Johanna Jämstorp, presskontakt på AMF.

För ett beslut krävs mer information från Nordea, enligt Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta.

- Vi har träffat och kommer att träffa Nordea flera gånger. I dag har vi inte en full bild över alla konsekvenser som vi som aktieägare måste ta ställning till, säger han.

ANNONS

Beslut vid årsstämma

När de har hela bilden kommer ett beslut att kunna fattas, men det dröjer.

- Om man ska vara riktigt krass är det först när kallelsen till den stämman har kommit. Det är där styrelsen lägger fram det förslag som aktieägarna har att ta ställning till, säger Ramsay Brufer.

TT: Vad krävs för att ni ska rösta ja?

- Vår analys utgår från att det ska vara långsiktigt bra för såväl oss som aktieägare och bolaget som helhet. Är det positivt ska vi rösta ja, är det negativt ska vi givetvis rösta nej. Men vi är inte där ännu att vi kan säga det ena eller det andra, säger Ramsay Brufer.

TT
Fakta: Nordeas flytt

Nordeas styrelse beslutade den 6 september att bankens huvudkontor ska flytta till Finland.

Drivande faktorer för beslutet har enligt ledningen varit pågående processer inom banken som handlar om att få den att kännas mer sammanhållen. En önskan om förutsägbara regler och att tillhöra EU:s bankunion har spelat in.

Diskussionen har enligt Nordea pågått i flera år, men den utlösande faktorn var svenska regeringens planer på kraftigt höjda avgifter för bankerna. Det förslaget mildrades senare.

ANNONS