Puckellaxen är betydligt mer aggressiv än vanlig lax. Arkivbild.
Puckellaxen är betydligt mer aggressiv än vanlig lax. Arkivbild. Bild: Ryohei Moriya/AP/TT

Aggressiv lax med puckel sprider oro i Norge

Den inplanterade puckellaxen, som attackerar den inhemska och kan sprida köttätande bakterier, breder ut sig i Norge. De kan utgöra en fara för både djur och människor, rapporterar SR Ekot.

ANNONS
LocationNorge||

En invasiv fiskart, puckellaxen, har ökat mycket kraftigt i Nordnorge de senaste åren i takt med att vattnet blir varmare i och med den globala uppvärmningen. Högre temperatur betyder att äggen har en bättre chans att överleva. Det rapporterar Ekot.

Puckellaxen planterades ut på den ryska Kolahalvön på 1950-talet och har sedan dess spridits till norska vatten. Både till söta och salta vattendrag. Men det är bara när den är i havet som den är ätbar. Den hör egentligen hemma i norra Stilla havet och Norra Ishavet.

Kan sprida köttätande bakterier

Laxarten kan utgöra en fara för både människor och djur. Det berättar Paul Eric Aspholm, marinbiolog på Norska institutet för bioekonomi, för Ekot.

ANNONS

– De är väldigt aggressiva, har väldigt skarpa tänder och biter på andra fiskar så att de får sår, säger han.

Efter parning dör laxen och ligger kvar och ruttnar i älvarna, vilket kan sprida köttätande bakterier som både människor och djur kan få på sig, enligt Ekot.

Arten ökar kraftigt i hela norra Atlanten, mest i Norge. I Sverige observerades totalt 70 puckellaxar 2021, enligt Sveriges lantbruksuniversitet. De bedömer dock att antalet i svenska vattendrag egentligen är betydligt större – men inte i paritet med i Norge.

ANNONS