I dag kom domen i AD efter tidigare förhandlingar om vad som gäller vid en myndighetsflytt. Arkivbild.
I dag kom domen i AD efter tidigare förhandlingar om vad som gäller vid en myndighetsflytt. Arkivbild.

AD-dom dyr för statsanställda

Anställda vid statliga myndigheter är skyldiga att flytta med när arbetsplatsen flyttas till annan ort. Hundratals personer kommer nu att påverkas när sju myndigheter flyttas ut från Stockholm.

ANNONS
|

Onsdagens dom gällde Fastighetsmäklarinspektionen, som stämts av flera fackförbund efter att det stod klart att myndigheten flyttas från Stockholm till Karlstad.

Arbetsdomstolen skriver i ett pressmeddelande att den "... har funnit att det finns starkt stöd för att det på statens område sedan mitten på 1960-talet konsekvent har tillämpats en ordning där arbetstagare vid omlokalisering av myndigheter är skyldiga att följa med till den nya orten".

Domen innebär därmed att de anställda som inte vill följa med får säga upp sig, vilket gör att man blir utan uppsägningslön och får karensdagar i a-kassan.

- Orimligt och tråkigt naturligtvis. Det förväntade vi oss inte med en modern syn på anställningsavtal, säger Per-Olof Persson, förbundsjurist vid Jusek, ett av fackförbunden som låg bakom stämningen.

ANNONS

Hos just Fastighetsmäklarinspektionen arbetade 18 anställda när beskedet om omlokalisering kom. I dagsläget har elva personer sagt upp sig och två personer är tjänstlediga, uppger myndigheten för TT.

Flera som lämnar

Domens betydelse innefattar dock betydligt fler personer än så. Regeringen aviserade tidigare i höstas att sju myndigheter helt eller delvis ska lämna huvudstaden. Bland dessa finns exempelvis Strålsäkerhetsmyndigheten, som flyttar till Katrineholm, och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor (Växjö) liksom Universitets- och högskolerådet (Visby).

TT har talat med en person vid en av de sju berörda myndigheterna som vill vara anonym.

- Det känns som en katastrof för många. Det är en oro varje dag, både för sig själv men också för verksamheten. När beskedet om flytt kom så var det många som grät.

Personen ifråga beskriver hur det försvinner nyckelpersoner varje vecka och en vardag fylld med negativa känslor och stor besvikelse.

- Jag har varit anställd i staten i många år men känner: Varför skulle någon här vilja jobba statligt igen? Den här domen betyder ju i praktiken att jobbar man statligt, så har man inte någon placeringsort och vet inte vad man ska förvänta sig.

ANNONS

En kompetensförlust

Tidigare i år föreslogs en utlokalisering av 10000 statliga jobb som en del i Landsbygdskommitténs förslag för en mera levande landsbygd.

Per-Olof Persson tror också att domen kan ge framtida problem:

- Det är ett aber för de medarbetare som finns på statliga myndigheter, att om myndigheterna flyttar måste de snabbt skaffa ett nytt jobb. Men det stora problemet med den här utgången kommer snarare ligga på statens sida. Så fort det börjar talas om omställning kommer många välja att sluta rätt omgående.

TT
Fakta: Myndigheter som flyttar

Följande myndigheter kommer att flyttas från Stockholm:

Delar av Strålsäkerhetsmyndigheten till Katrineholm.

Polarforskningssekretariatet till Luleå.

Myndigheten för kulturanalys till Göteborg.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor till Växjö.

Delar av ESF-rådet till Gävle.

Delar av Universitets- och högskolerådet till Visby.

Delar av Tillväxtverket till Östersund.

Tidigare har regeringen tagit beslut om att omlokalisera delar E-hälsomyndigheten till Kalmar.

Delar av Statistiska centralbyrån till Örebro.

Fastighetsmäklarinspektionen till Karlstad.

Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd till Skellefteå.

ANNONS