Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tullstationen vid Svinesund (arkivbild). Bild: Emil Hellerud
Tullstationen vid Svinesund (arkivbild). Bild: Emil Hellerud

750 000 ovaccinerade korsade gränsen i sommar

Efter att norska regeringen lättat på inreserestriktionerna den 5 juli har 750 142 ovaccinerade personer rest in i landet fram till 1 september. Och vid teststationen på norska sidan av Svinesund har andelen positiva tester tiodubblats.

Det visar ny statistik från norska Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, som Halden Arbeiderblad tagit del av.

Smittspridningen av coronaviruset har sedan i somras bara ökat vecka för vecka. Men avdelningschefen Line Vold på Folkehelseinstituttet säger att det råder osäkerhet om hur mycket av detta som faktiskt beror på "importsmitta".

– Hur stor roll den eventuella importsmittan har, har vi inte bra beräkningar över ännu, säger hon till norska radiokanalen P4.

Merparten av de resande in i Norge har kommit via bil eller buss över svensk-norska gränsen. I juli var trycket på teststationen vid Svinesund stor, men den har senare minskat.

– Antalet tester har gått väsentligt ned, men samtidigt har andelen positiva tester gått i taket, säger Jostein Stø, chef vid teststationen på Svinesund till P4.

De första veckorna i augusti hade andelen positiva tester tiodubblats jämfört med i början av juli.

LÄS MER: Fler testar positivt vid gränsen vid Svinesund: ”Kolossal ökning”

LÄS MER: Gamla Svinesundsbron öppnar för alla med coronapass

LÄS MER: Folk strömmar över gränsen efter öppningen