Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
JAGAR ARBETSKRAFT. Industrin går som på räls och det smittar av sig på andra branscher. "Vi har en stark efterfrågan på arbetskraft inom alla sektorer nu", säger Sara Andersson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

29 000 nya jobb till Västra Götalands län

Fram till slutet av 2018 beräknas 29 000 nya jobb skapas i Västra Götaland. Det visar Arbetsförmedlingens färska prognos, där Fyrbodal listas som ett starkt tillväxtområde.

– Arbetsmarknaden är glödhet i riket, men framför allt i Västra Götaland, säger arbetsmarknadsanalytikern Sara Andersson.

Här utmärker sig Göteborgsregionen och Fyrbodal där flera branscher skriker efter kompetent arbetskraft. Sara Andersson nämner byggbranschen, handeln, fordonsindustrin men även skolvärlden och sjuk- och tandvården som sektorer med stor efterfrågan på utbildad personal.

– Aldrig tidigare har så många arbetsgivare upplevt så påtaglig brist inom så många yrkesgrupper, uppger hon och tillägger att arbetslösheten i regionen de närmaste åren väntas sjunka till cirka 6,4 procent vilket betecknas som en historiskt låg nivå.

De goda framtidsutsikterna förklaras av de förbättrade utsikterna i världsekonomin och den förstärkta exportefterfrågan. Samtidigt som den inhemska arbetsföra befolkningen minskar i antal. I prognosen framhålls tillskottet av utrikes födda som en viktig resurs. Åtta av tio nya jobb beräknas gå till dem.

Men samtidigt som konjunkturen är på topp har de som är inskrivna på Arbetsförmedlingen aldrig haft så omfattande behov av stöd som nu. Därför listar Arbetsförmedlingen fortsatt stora utmaningar på länets arbetsmarknad. De tre viktigaste bedöms vara:

  • Matchning till arbete och utbildning
  • Utrikes föddas etablering
  • Hålla tillbaka långtidsarbetslösheten.

– De som inte har gymnasieutbildning eller eftergymnasial utbildning har det tuffast, konstaterar Sara Andersson.

Den nya prognosen för länet presenterades på Nevs i Trollhättan där Johan Andersson, som arbetar med marknadskommunikation på företaget, berättar att elbilstillverkaren framöver troligen kommer att vara i behov av verktygsmakare, beredare och produktionsteknisk underhållspersonal.

– Yrkeskategorier som kan vara svåra att hitta med kort varsel.

Där kan de 70 000 nya platser som regeringen utlovat till yrkesvux, yrkeshögskola, högskola, universitet och folkhögskola komma att spela roll.

– De kan hjälpa till att rusta oss för framtiden, hoppas Sara Andersson.