Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Erna Solberg meddelade under torsdagen att Norge kommer att börja vaccinera barn från 12 år med en dos vaccin. Bild: Terje Pedersen
Statsminister Erna Solberg meddelade under torsdagen att Norge kommer att börja vaccinera barn från 12 år med en dos vaccin. Bild: Terje Pedersen

12-åringar ska få en dos vaccin mot corona i Norge

Smittspridningen i Norge har ökat de senaste dagarna. Nu meddelar regeringen att de kommer att låta barn från 12 år få en dos covidvaccin.

Norska Folkhelseinstituttet, FHI, har tidigare rekommenderat att barn mellan 12 och 15 år ska få coronavaccin och i dag meddelar norska regeringen på en presskonferens att de kommer att följa det rådet.

– Regeringen är överens med FHI:s värdering. Genom vaccin är barnen väl beskyddade mot sjukdomen. De får minskad risk och färre begränsningar i livet, säger statsminister Erna Solberg under en presskonferens på torsdagen.

I veckan nådde antalet smittade per dygn högre än det gjort någon gång tidigare under pandemin i Norge. Dessutom ökar antalet personer som läggs in på sjukhus med covid-19.

Får en dos vaccin

– Genom pandemin har barn skolats hemma, tappat kunskap och haft liten social kontakt. Nu när stora delar av befolkningen vaccinerats hade vi därför en stark önskan om att barnen skulle få vara i skolan hela skoldagen. Ha en så normal vardag som möjligt. När vi nu ser de höga smittotalen är det inget tvivel om att skolstarten inte blivit som vi hoppats, säger statsministern.

Erna Solberg poängterar att det är viktigast att vuxna först och främst vaccinerar sig, men att vaccineringen av ungdomar med en dos startar parallellt. Det är fortfarande inte helt klart om de kommer att få den andra dosen eller inte. Det kommer att vara föräldrarna som beslutar om barnen ska vaccineras eller inte, men barnen ska också själva få uttrycka sin vilja.

LÄS MER: Rekordhögt antal smittade i Norge – fler kräver vård

LÄS MER: Myvarianten av corona har upptäckts i Norge