Översvämmat efter regn och storm - svanarna tar över gångvägen

Storm och regn i flera dagar. Så stiger vattnet. Den som ville gå gångvägen norr om Strömsvattnet på måndag morgon gjorde klokt i att rusta sig med stövlar och vara beredd på svanmöten.

ANNONS
|

Regnet har avtagit till dugg. Gryningen är grå. På väg på norra sidan av Strömsvattnet mot postutlämningen i Strömstad shoppingcenter möts jag av vatten.

Det går att vada igenom - i alla fall om man har vattentåliga kängor. Men vid avtaget till bron blir det värre. Vattnet ser djupt ut. Jag vänder och går runt. Kvar ligger två svanar och en liten gräsandfamilj och seglar stilla över gångväg och sjö.

På tillbakavägen stannar jag och fotograferar. Böjer mig ner för att komma i jämnhöjd med svanarna, som är riktigt nära. De kommer närmare. Och närmare. Och närmare. Den första bottnar och börjar vagga emot mig. Jag fotograferar. Då fräser han.

ANNONS

Tydligt att gångvägen numera är hans domäner. Alltför närgånget intresse uppskattas inte. När jag reser mig upp och står stilla är han nöjd. Vänder och flyter sakta ut igen på det som för inte så länge sedan var fast grusmark. Han hade säkert låtit mig passera på vägen också. Det är vattnet som hindrar - och det faktum att jag egentligen är på väg åt andra hållet.

Så jag vänder igen.

Går vidare. Regnet tilltar.

ANNONS