Ökning av positiva coronatester vid testcentret i Svinesund

Antalet positiva coronatester vid testcentret i Svinesund har ökat de senaste veckorna. För två veckor sedan upptäcktes nio fall. Förra veckan var det 19 positiva tester i Svinesund.

ANNONS
LocationSvinesund||

Kommunöverläkaren i Haldens kommun Kjersti Gjøsund säger till Halden Arbeiderblad att det länge varit låga smittotal men att man de senaste veckorna sett en relativt stor ökning.

Testcentret vid Svinesund har funnits sedan september, och där testar sig de gränspendlare som bor i Sverige men pendlar dagligen in till Norge för jobb.

LÄS MER: Ovisst läge för gränspendlarna som coronatestas

Hittills åtta positiva tester vecka 45

Den 15 november ska testcentret avvecklas, och då får de svenska pendlarna testa sig i de kommuner i Norge där de arbetar.

Vecka 43 var det nio positiva tester. Vecka 44 var det siffran uppe på 19 stycken positiva coronatest. Samma vecka genomfördes 1 375 stycken tester.

ANNONS

Vecka 45 har också börjat med höga smittotal, på måndagen var det åtta positiva coronatester vid Svinesund.

LÄS MER: Pendlare måste testa sig vid gränsen för corona

Många Strömstadsbor påverkas av testningen

Strömstads tidning har tidigare rapporterat om situationen för de svenska gränspendlarna som vittnat om ett hårt arbetsklimat och känslan av att bli utpekad för att man är svensk.

– Jag känner mig diskriminerad och rättslös. Det känns så konstigt att bli beordrad att utsättas för det rätt så obehagliga testet en gång i veckan trots att man är fullt frisk, sa ”Anna” tidigare till tidningen.

Sedan mitten av september gäller det för svenska pendlare som korsar gränsen att ta ett coronatest var sjunde dag.

Testcentret vid Svinesund ska avvecklas i mitten av november.

Den norska regeringen skärpte kraven på inresekarantän för hälsopersonal, som nu får göra ett coronatest en gång i veckan.

På sjukhuset Kalnes i Östfold jobbar ungefär 140 svenskar, de flesta boende i Strömstad, och där måste nu personalen också testas var sjunde dag, skriver vg.no.

Även de som inte jobbar inom sjukvård ska coronatestas.

ANNONS