Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Samtliga barn som kommer att gå på sommarförskola och sommarfritids placeras på Bojarskolan.

Ökat tryck på sommarförskolan

Då många föräldrar i Strömstad arbetar inom handel och turism ökar trycket på den kommunala sommarförskolan.

Från och med nu på fredag stänger alla förskolor och fritids i Strömstads kommun, och i stället öppnar verksamheterna i sommartappning. I år är antalet barn som ska gå på sommarförskola eller sommarfritids något fler jämfört med 2016.

– Känslan från början var att ökningen skulle bli stor, men nu skiljer det bara ett tiotal barn någon enstaka vecka, uppger Eva Stigberg, förskolechef för Kosters skola och rektor för tre fritids.

I år är det ungefär 180 barn anmälda till sommarförskola och sommarfritids. För det senare är genomsnittet per vecka 70 barn. Samtliga kommer att gå på Bojarskolan.

– Förra sommaren hade vi 4-5 personal, i år har vi ökat upp till 7. Vi har också gjort en rektorsorganisation för varje vecka som känns trygg. Sommarförskola och sommarfritids infaller under veckorna 28-31, och under den perioden är vi fyra rektorer som delar på ansvaret, förklarar Eva Stigberg.

Behovet av sommarförskola och sommarfritids bottnar i Strömstad som sommarstad med ökat utbud av turism och handel.

– Många föräldrar är egenföretagare eller arbetar inom handel och turism. För dem är det högsäsong och då stiger kravet på barnomsorg.

Det innebär också att allt fler föräldrar förskjuter sin semester till augusti eller september.