Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Regeringen flaggar upp norsk ekonomi. Arkivbild.

Norskt oljerally kan ge klirr i kassan

Det vankas klirr i kassan för svensk gränshandel. Ett snabbt stigande oljepris ger draghjälp till både ekonomin och statskassan i Norge, enligt den norska regeringens budgetförslag.

För svenska orter som har mycket gränshandel med Norge är beräkningarna och den norska budgetpropositionen mumma.

Deras norska kunder ser nu ut att få mer att spendera, med lägre arbetslöshet, löneökningar och bra drag i ekonomin. Samtidigt planerar Norges centralbank räntehöjningar, som ger stöd för en stark norsk krona.

- Norsk ekonomi går väldigt bra, säger Erica Blomgren, chefsstrateg på SEB i Norge.

Kan öka suget

Ovanpå de goda tillväxtutsikterna för Norge planeras även flera norska skattejusteringar, som i sig kan öka suget efter svenska varor.

Bland annat höjs den norska skatten på såväl tobak som alkohol och drivmedel med mellan 1,4 och 1,9 procent. Mest av allt höjs skatten på snus.

Norges regering vill samtidigt sänka bolagsskatten till 22 procent 2019, ned från dagens 23 procent.

Skatter justeras även på flygresor. Skatten på flygresor inom EU sänks från 80 till 75 norska kronor, vilket ändå ligger cirka 25 kronor över den nuvarande svenska flygskatten. På resor utanför Europa höjs den från 80 till 200 norska kronor.

- Statens oljeintäkter har blivit betydligt högre än väntat samtidigt som budgetunderskottet, korrigerat för oljeintäkter, har blivit mindre. Så man har en mycket starkare utgångspunkt i år än vad man trodde i vårbudgeten, säger Erica Blomgren.

"Nu går oljetåget på nytt"

I budgeten för 2019, som beskrivs som neutral ur ett stimulansperspektiv, ingår 230 miljarder norska kronor från den gigantiska norska oljefonden. Det motsvarar 2,7 procent av hela fonden och ligger under uttagstaket på 3 procent.

- Tidigare har regeringen räknat med att man skulle behöva göra ett extrauttag från fonden för att finansiera budgetunderskottet. Men på grund av att oljeintäkterna är så pass höga behöver man inte använda medel från fonden. Man kommer i stället att göra en överföring till fonden på 24 miljarder i år och nästa år kommer man enligt budgeten överföra ännu mer, 53 miljarder, säger Blomgren.

För norrmännen väntar nu ett högre ränteläge och en fortsatt inbromsning när det gäller bostadsinvesteringar, enligt SEB-ekonomen.

- Men nu går oljetåget på nytt och vi har starka indikationer för ökad aktivitet på norsk sockel. Det väntas stora investeringar i nya oljeprojekt de kommande åren, framför allt 2019. Det ger positiva spridningseffekter, till leverantörer och tjänstenäringen.