Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lokomotivet. Nordby köpcenter fortsätter att glänsa i den stenhårda konkurrensen mellan köpcentrum i handelsområden.

Nordby i topp men bekymmer i Tanum

Helt färsk statistik från Handelns utredningsinstitut (HUI) visar att handeln blomstrar i så gott som hela landet. Nordby i Strömstad ligger i topp medan Tanums shoppingcenter har det tuffare. Även Torp går bra.

Tillsammans omsatte Torp Västra och Torp Östra över 3,1 miljarder 2015, vilket placerar Torp som tredje största köpcentrum i Västra Götaland. Då hamnar Nordstans Affärscentrum i Göteborg med 4,2 miljarder som etta och Nordby Shoppingcenter med 4,1 miljarder som tvåa.

För det ganska nyöppnade 40 000 kvadratmeter stora köpcentrumet Tanum Shoppingcenter är läget mer dämpat. Enligt HUI:s statistik omsatte man cirka 400 miljoner kronor under 2015.

Hur bedömer ni som specialistorganisation handelsläget i Tanum?

– Man kan väl säga att vad vi ser där är en försiktig öppning. Med hänsyn taget till de stora ytorna där kunde man behövt omsätta åtminstone lite över en miljard, bedömer analytiker Per Andersson vid Handelns utredningsinstitut, HUI.

– Men vi måste ge dem lite tid. Tanums Shopping har ju i stort sett bara varit i gång under knappt två år och 2015 var första helårsomsättningen.

HUI skiljer på affärscentrum och handelsområde. Ett affärscentrum är ett område där butikerna ligger under samma tak och har minst fem butiker på 5000 kvadratmeter. I ett handelsområde får kunderna gå ut och in i affärer som geografiskt ligger i närheten av varandra.

Det handelsområde som gick bäst i Västra Götaland, mätt efter omsättning, var Sisjön i Göteborg med 2,3 miljarder, med Backaplan i Göteborg på andra plats på 2,0 miljarder och Svinesund på femte plats med 1,7 miljarder.

Störst omsättning i hela landet hade handelsområdet Kungens Kurva i Stockholm som omsatte 7,8 miljarder kronor under 2015. På andra plats hamnade då handelsområdet Gekås i Ullared som omsatte drygt fem miljarder kronor. På tionde plats hamnade Nordstans Affärscentrum med 4,2 miljarder kronor i omsättning.

Och handeln fortsätter att växa. Endast i nio kommuner minskade handelns omsättning 2015. I 13 står den still, men ökar alltså i 268 kommuner enligt HUI:s mätning.

– Det är fantastiskt. Vi har inte sett en sådan utveckling förut. Till en del beror den nog på ökad invandring men jag vill påpeka att vi mäter omsättning inte lönsamhet, säger Per Andersson.

Vad är det då kunderna köper mest av? Jo, mest ökade försäljningen av möbler, järn, byggvaror och färg under 2015. Men hela detaljhandeln ökade totalt sett med ett undantag - skohandeln som minskade med 2,2 procent.

– Det beror nog på branschglidning när sporthandeln tagit över en del skosortimentet, enligt Per Andersson.