Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla och Stina Nilsson med guldmedaljerna efter stafettsegern.

Nilsson: I dag dör jag hellre än att bli tvåa

Charlotte Kallas mäktiga ryck bäddade för rysaren som gav ett historiskt svenskt stafettguld. Men allt hängde till slut på Stina Nilsson. På viljan, kunnandet, den taktiska kylan och var smärttröskeln gick. Nilsson knäckte Therese Johaug på upploppet.

I mål var hon 3,1 sekunder före norskan i en spurt som har alla möjligheter att bli en svensk idrottsklassiker som står sig mot tidens tand.

- Jag var så jagad av Therese, så det var ganska stressande. Men jag är så glad att jag kunde hålla emot och vinna, säger Nilsson.

Nilssons spurt säkrade guldet, men frågan är om hon klarat Johaug om inte Charlotte Kalla ännu en gång visat vilken skicklig stafettåkare hon är.

Kalla har haft ett jobbigt VM och veteranen var osäker på formen inför stafetten, där Norge var klar guldfavorit. Men när det gällde som mest plockade hon på sin tredje sträcka fram det mesta och det bästa ur en kropp som redan fixat 21 mästerskapsmedaljer.

Nu firar hon en 22:a – den som glimmar vackrast och som tidigare gäckat svensk skidåkning på damsidan.

- Det är en dröm som blir sann, en så stark insats av hela laget, säger Charlotte Kalla i segerintervjun.

Stark start av Andersson

Ebba Andersson, för första gången på startsträckan, öppnade starkt och släppte iväg Frida Karlsson som tvåa. Andersson hade stora förhoppningar inför veckorna i Seefeld, men en förkylning gjorde att hon missade 15 kilometer skiathlon i förra veckan. Sedan blev hon 16:e på 10 km klassiskt i tisdags.

Nu gjorde hon sin främsta insats.

I den tunga backen kort före växlingen gick Andersson loss ur fältet tillsammans med norskan Heidi Weng och ryskan Julia Belorukova. Ryskan var två tiondelar före Andersson vid växlingen med Weng alldeles bakom.

Frida Karlsson tampades med Ingvild Flugstad Østberg och Anastasia Sedova på andra sträckan. Flugstad Østberg satte in ett ryck men lyckades inte skaka av sig Karlsson, mästerskapsdebutanten som bara fortsätter att imponera.

Junioren hakade på i rusningen uppför och följde norskan hela vägen in till växlingen till Charlotte Kalla.

- Det här hade jag inte kunnat drömma om, säger Frida Karlsson.

Kallas mäktiga ryck

Kalla och Astrid Uhrenholdt Jacobsen växeldrog på den tredje sträckan och lämnade resten av startfältet långt bakom sig. Kalla gjorde försök att skapa en lucka till norskan och i den sista, långa backen satte hon in stöten och ökade stadigt försprånget.

Inför de sista fem kilometerna hade Stina Nilsson en ledning med 18,8 sekunder ned till Therese Johaug.

Norskan åt in meter för meter och inne på det andra och på sista varvet på slutsträckan var avståndet nere i några sekunder och sedan var norskan förbi. Men Nilsson gav sig inte, plockade fram sina sista krafter, tryckte undan mjölksyran och spurtade till VM-guld.

"Bara att ge allt"

- Det var bara att ge allt in över mållinjen. Det kändes som jag hade kontroll där. Det är jättestort. Jag har haft det här som målbild hela rehabtiden, säger Nilsson som drabbades av en sträckning i låret i januari och länge var ett stort frågetecken inför VM.

Nu har hon tagit tre VM-medaljer, två guld (sprintstafett och stafett) och ett silver (sprint). Hon hyllar sina lagkompisar Andersson, Karlsson och Kalla.

- Det är fantastiskt att få dela det här med dem. Vi har kämpat väldigt hårt för det här. Alla är otroliga i det här laget, säger Nilsson.

Ryssland tog bronset.