Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) möter protester vid Hamnplan i Visby under politikerveckan i Almedalen.

Nazister gripna vid Almedalen

Fem personer från nazistiska NMR har gripits i Visby i natt, misstänkta för hets mot folkgrupp och ofredande. Under natten förstördes även en skoinstallation som ska påminna om förintelsen. Polisen utreder om det finns ett samband mellan de två händelserna.

Larmet om nazisterna kom till polisen strax före klockan 00.30 natten mot lördag.

- Vi fick ett samtal från ett vittne som såg en grupp personer som skanderade och välte ett tidningsställ, säger Mats Eriksson, polisens talesperson.

Gruppen med nazister bestod av totalt mellan 20 och 30 personer, men flera av dem avvek när polisen kom till platsen. De fem gripna personerna blev sedan anhållna och har förhörts under natten. Vid åttatiden på lördagsmorgonen är de fortsatt frihetsberövade. Förutom hets mot folkgrupp och ofredande misstänks de även för skadegörelse.

Under natten vandaliserades även en konstinstallation med skor, som ska påminna om förintelsen. Även denna händelse rubriceras som hets mot folkgrupp.

- Naturligtvis tittar vi på om det finns ett samband. Vi har ju två fall av hets mot folkgrupp som ligger väldigt nära varandra både vad gäller tid och plats.

Det är den senaste i en rad liknande händelser under Almedalsveckan.

Flera män, utpekade som NMR:are, har gripits misstänkta för bland annat misshandel. Centerledaren Annie Lööfs tal avbröts av skanderande åhörare som också tros ha varit nazister.

- Det här skulle vara ett demokratiforum, och så kommer sådana här. Nej! kommenterade statsminister Stefan Löfven i torsdags.