Kosovare Asllani, till höger, jublar tillsammans med Fridolina Rolfö efter sitt 2–0-mål mot Thailand.
Kosovare Asllani, till höger, jublar tillsammans med Fridolina Rolfö efter sitt 2–0-mål mot Thailand.

Sverige ska kontra till sig gruppsegern

Först ska Sverige stå emot världens bästa offensiv. Sedan måste det gå undan. I kväll börjar fotbolls-VM på allvar, och mot USA kan de svenska omställningarna bli avgörande.

ANNONS
|

Sverige har inlett VM i Frankrike med två väntade segrar mot Chile (2–0) och Thailand (5–1). I kväll är det gruppfinal mot USA och Sverige måste vinna för att ta hem gruppen.

Ingen tror att Blågult ska kunna dominera spelet på samma sätt som i de inledande matcherna.

Det är precis som det ska vara, enligt de svenska spelarna.

- Det kommer såklart att vara en helt annan matchbild. De kommer att vilja gå mer framåt än de lagen som vi har mött hittills, så det är klart att det ska finnas mer ytor mot USA. Och det brukar jag gilla, säger Sofia Jakobsson.

ANNONS

Petad senast

Hon petades mot Thailand, men det är inte omöjligt att hon tack vare sin snabbhet är tillbaka i startelvan i kväll. Detsamma gäller Stina Blackstenius som, precis som Jakobsson, kan bli guld värd när Sverige hoppas kunna kontra sig till segern. Ett motstånd som USA, som nästan alltid för matcherna, borde passa Blackstenius särskilt bra.

- Ja, det är mycket möjligt. Där kanske jag kan få ut mina styrkor lite mer än vad jag kanske hade fått mot ett Thailand som låg ganska lågt. Jag gillar att jobba på ganska stora ytor och kanske att det kan finnas lite större ytor mot USA. Jag är en spelare som gillar att kontra mycket och försöker gå så mycket som möjligt i djupled, säger Stina Blackstenius.

Det finns mycket att frukta i USA:s spel hittills i VM. Målskillnaden, 16–0 på två matcher, sticker ut särskilt, och det svenska försvaret kommer inför fullsatta läktare på Stade Océane i Le Havre att få bekänna färg på riktigt.

Tre poäng behövs

- Vårt försvarsspel blir en nyckel, att vi ligger tajt, vinner boll och kan ställa om på dem när det finns lägen för där är vi riktigt vassa, säger Sofia Jakobsson.

ANNONS

- I de tidigare matcherna har vi haft alla våra offensiva spelare på offensiv planhalva. Det har aldrig riktigt varit ett signum för det svenska landslaget, vi gillar att spela på ytor mot lag som anfaller mot oss. Så det kommer att bli en match där vi kommer att kunna utnyttja våra djupledslöpande forwards mycket mer. Och vi vet att lagen har respekt för vårt djupledsspel och vår snabbhet, säger Kosovare Asllani.

Mot både Chile och Thailand var Sverige tillräckligt överlägset för att ha råd med en hel del slarv. Det utrymmet finns inte mot världsettan, i kampen om gruppsegern.

- Mot USA får du kanske inte lika många chanser att ställa om, och då blir noggrannheten otroligt viktig. Vi kan inte ha så många felpassningar. När vi väl vinner bollen behöver passningen sitta på en spelare, och därifrån behöver vi ta oss framåt, säger Fridolina Rolfö.

ANNONS

Sverige behöver tre poäng för att vinna gruppen. I så fall väntar Spanien i åttondelsfinal i Reims på måndag. Oavgjort eller förlust innebär åttondelsfinal i Paris, mot Kanada eller Nederländerna.

Le Havre, TT:s utsända

Fakta: Förutsättningar

Sverige och USA gör upp om gruppsegern i grupp F. Sverige tar förstaplatsen vid seger mot USA. Då väntar Spanien i åttondelsfinal i Reims den 24 juni klockan 18.

Oavgjort eller förlust innebär andraplats i gruppen och åttondelsfinal mot Kanada eller Nederländerna i Paris den 24 juni klockan 21.

Kvällens matcher:

Kl 18: Nederländerna–Kanada, Kamerun–Nya Zeeland

Kl 21: Sverige–USA, Thailand–Chile.

ANNONS