Med siktet inställt på klimatneutralitet

Hälften av utsläppen i bygg- och anläggningsbranschen uppstår under själva byggskedet. Som leverantör av utrustning till byggarbetsplatser vill Skanska Rental ta sitt hållbarhetsansvar. – Målet är att göra våra kunders arbetsplatser klimatneutrala till 2030, säger Towe Grew, försäljningschef.

Skanska Rental
|

Från och med 1 januari 2022 är det lag på att byggherren i ett byggprojekt måste upprätta en klimatdeklaration vid varje uppförande av en ny byggnad, i syfte att få ner utsläppen under produktionsfasen. Här ligger Skanska Rental i framkant.

– Vi försöker arbeta klimateffektivt igenom hela kedjan, med smarta lösningar och innovativ teknik. Sedan är ju själva grunden med uthyrning hållbar i sig, i och med att flera kan nyttja samma resurs, säger Towe Grew.

Att hyra utrustning bidrar till att kunden sparar både tid och pengar, vilket i sin tur gör att de kan fokusera på det viktigaste – sin kärnverksamhet. Skanska Rentals målsättning är att hjälpa sina kunder att bli helt klimatneutrala till 2030.

– Mycket handlar om att ställa frågor, om att erbjuda alternativ och viktigast av allt: hur vi jobbar långsiktigt i större projekt. Redan i ett tidigt skede stämmer vi av vilka förväntningar som finns och guidar kunden till att göra hållbara val, säger Johannes Lidström, vd Skanska Rental.

Hållbarhet på flera sätt

Utvecklingen mot teknik som ska avge så lite klimatpåverkan som möjligt går fort, och dagens batteridrivna bilar och anläggningsmaskiner har minst lika bra prestanda som bensin- eller dieseldrivna fordon.

– Övergången till de smarta batterierna har gått väldigt snabbt och de är, förutom mer klimatsmarta, dessutom mycket enklare att jobba med. De låter mindre samt är ergonomiska och ger inga tunga förslitningsskador. Det är hållbart såväl ur ett miljöperspektiv som ur ett arbetsmiljöperspektiv, menar Towe Grew.

Just arbetsmiljön ligger dem varmt om hjärtat. Hållbarhetsbegreppet är brett och rymmer inte bara omtanke om miljön – utan även om personalen.

– För oss som leverantör av maskiner och tjänster inom temporära byggdelen är arbetsmiljön jätteviktig. Med de skador som kan uppstå av exempelvis damm eller buller är det en självklarhet att arbeta med hållbara säkerhetskoncept. Det innebär allt från utbildningar till att kunna mäta och tolka mätvärden, ha rätt kunskap och att sätta en målbild om hållbarhet i projekten, säger Johannes Lidström.

Ett starkt signalvärde

Elektrifieringen av maskinparken sker i en rasande fart, med laddhybrider och solceller vars batteriladdning ger en sänkning av koldioxid upp till 90%. Johannes Lidström säger att byggbranschen har en bra bit kvar och att det – utöver den faktiska miljönyttan – även finns ett starkt signalvärde i att välja sådana produkter.

– Vi vill vara med och påverka branschen från början, avslutar han.