Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Theresa May i veckan.

May föreslår att brexit skjuts upp igen

Premiärminister Theresa May ber EU om att förlänga Storbritanniens EU-utträde till den 30 juni. Det innebär att landet kan behöva hålla val till EU-parlamentet i maj, även om May helst vill undvika det.

I ett brev ber May EU:s permanente ordförande Donald Tusk om att brexit skjuts upp så att det brittiska parlamentet får tid att enas om ett utträdesavtal.

"Storbritannien föreslår att perioden ska vara till och med den 30 juni 2019", skriver hon.

Men om ett utträdesavtal blir godkänt och klart innan dess föreslår May att brexit ska kunna ske tidigare än så, helst före den 23 maj och valet till EU-parlamentet. Regeringens hållning är fortfarande att det inte skulle vara i varken Storbritanniens eller EU-ländernas intresse att britterna deltar i valet, enligt premiärministern.

"Det är frustrerande att vi inte ännu inte har tagit den här processen till ett framgångsrikt och ordnat avslut", skriver hon.

Krasch osannolik

Mays önskan om en längre tidsfrist kommer inte som någon överraskning, enligt Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

- Detta bekräftar det vi redan visste – att möjligheten för Storbritannien att krascha ur EU innan EU-valet den 23 maj är helt osannolik, säger han till TT.

Grundplanen var att britterna skulle lämna EU den 29 mars, men utträdesavtalet som May förhandlat fram med EU har inte godkänts i det brittiska parlamentet. Just nu är det den 12 april som gäller för Storbritannien att föreslå en brexitplan som EU måste godkänna.

Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn har i veckan inlett samtal för att söka en kompromiss kring utträdesavtalet, som det brittiska parlamentet tre gånger har sagt nej till.

Tusks idé

Samtidigt har det kommit uppgifter om att EU:s permanente ordförande Donald Tusk kommer att föreslå att Storbritannien ska erbjudas en tolv månader lång flexibel förlängning av brexit.

Planen måste godkännas av EU-ländernas ledare. Storbritannien skulle med ett flexibelt utträde kunna lämna EU tidigare om det brittiska parlamentet godkänner utträdesavtalet, rapporterar BBC , med hänvisning till en högt uppsatt EU-källa.

- Det är Tusks idé. Den kommer att presenteras för medlemsländerna i dag, säger en EU-källa till nyhetsbyrån AFP på fredagen.

"Hetsig valrörelse"

Frankrike signalerar dock att man inte är redo att gå med på en förlängning, om inte britterna lägga fram en tydlig plan som skulle motivera en uppskjutning.

- Där är vi inte i dag, säger en källa nära president Emmanuel Macron till Reuters.

May har tidigare i veckan sagt att hon vill ha en förlängning som är så kort som möjligt.

Enligt Reuters kan förslaget från Tusk komma att presenteras för May nästa vecka i Bryssel. Om hon skulle acceptera måste Storbritannien ordna med val till EU-parlamentet i maj, skriver nyhetsbyrån.

- Det blir i så fall en splittrad och hetsig valrörelse, skulle jag tro. En valrörelse som inte har någon annan funktion än att kanalisera folks missnöje och frustration på båda sidor, det är ingen bra situation, säger Nicholas Aylott till TT.

Det är snart tre år sedan britterna i en folkomröstning röstade ja till att lämna EU.