Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Intensiv arbetsperiod. Generalsekreteraren Mats Blom är inne på upploppet med förberedelserna.

Mats Blom: "Äntligen är vi där"

År har blivit till dagar för generalsekreteraren Mats Blom och hans kollegor i VM-organisationen. Om sju dygn arrangeras det fjärde världsmästerskapet i orientering på svensk mark.

Den 22 juli 2012 blev det officiellt att grannkommunerna, Strömstad och Tanum, skulle dela på värdskapet. Och på lördag, om en vecka, jagar svenska landslaget guld när den första tävlingsdagen avgörs med sprintfinal i Strömstad centrum. Många år av förberedelserna, planering och hårt arbete kommer att ställas på prov när orienterare från hela världen gästar orterna.

– Det är häftigt, äntligen är vi där. Det ska bli underbart att få sjösätta hela projektet. Kartor är klara och hämtade i Göteborg.

Vad blir nyckeln för att VM ska bli lyckat?

– Vädret är jätteviktigt, det är en sak. Men också att besökarna som kommer hit till västkusten och Bohuslän får uppleva ett bra väder här. Det gör att människorna får en helt annan bild av VM. Det är kanske inte viktigaste, men det är viktigt.

Har planeringen gått som ni har tänkt er?

– I kväll (torsdag) hade vi ett möte med organisationskommittén, det sista innan VM. Under alla dessa år vi som har hållit på med det här, så var detta mötet det kortaste hittills. Allt var på plats, bortsett från några småsaker och vi hade roligt i kväll. Det var glädje i rummet.

Kommer du själv hinna följa några tävlingar?

– Absolut, det kommer jag att göra. Det är inte heller omöjligt att jag springer någon av publiktävlingarna under veckan.

Vad blir det absolut roligaste med VM här i Strömstad och Tanum?

– Att de som arbetar med VM känner en stolthet att det blev som vi hade förväntat oss. Och att vi går härifrån och känner att vi gjorde något riktigt bra.

Kommer du att ta semester efter VM?

– Två dagar efter VM är slut ska vi ha ett nytt möte. 14 dagar senare tänker jag och min hustru ta en kort vandringssemester i fjällen. Vi ska bara njuta av tillvaron och världen.