Martin Kranshammar, Övergripande ansvarig Ica Kvantums bageri Varberg, och glassansvarig.
Martin Kranshammar, Övergripande ansvarig Ica Kvantums bageri Varberg, och glassansvarig.

Martin Kranshammar: ”Yoghurtglass med passionsfrukt är underbart”

För sex år sedan startade Ica Kvantum i Varbergs centrum egen glasstillverkning som har blivit populär bland stans glassälskare.
– Vi säljer ett par hundra liter i veckan till våra kunder men också till restauranger i stan, säger Martin Kranshammar, ansvarig för produktionen.

|

Han förfogar över en receptbank med cirka 20 smaker som varvas under året. Tre sorter som dock alltid finns i frysdiskarna är vanilj/bourbon, choklad och jordgubb.

– Men det är kul att försöka lista ut nya smaker också. Klart att vi då sneglar på vad andra i glassvärlden hittar på men vi provar också gärna egna idéer som saffransglass och pepparkaksglass, säger Martin.

Glassen har en bas där huvudingredienserna är mjölk, grädde, socker och skummjölkspulver. Sedan tillsätts exempelvis fruktpuréer, choklad, yoghurt eller kaffe. För sorbetglass ser emellertid receptet lite annorlunda ut.

Martin och hans två glasstillverkande kollegor undviker allergener så långt det går.

– Tyvärr kan vi inte ta bort mjölk och grädde för att hjälpa dem som inte tål det, säger han.

Glassen chockfryses till 35 minus

Generellt satsar Ica Kvantum på enkla men sofistikerade smaker i sin glass, eller gelaton som den också kallas av yrkesfolket.

– I chokladgelaton tillsätter vi exempelvis smält belgisk choklad. Den vita kaffegelaton är smaksatt med kaffebönor som har legat i blöt i ett dygn i glassbasen och därefter silats bort.

Runt 20 smaker erbjuds under året.
Runt 20 smaker erbjuds under året.

De kalla godsakerna produceras med hjälp av en maskin som kallas pastörisator. Den blandar ingredienserna och därefter hälls allt i glassmaskinen som chockfryser glassen snabbt ner till minus 35 grader.

– Det är inte så svårt i sig att göra glass men det gäller att öva och få flyt i arbetet. Det kan också vara lite tungt plus att vi förstås måste jobba snabbt när glassen kommer ur maskinen för att den inte ska smälta, säger Martin.

Ica Kvantum gör också egna etiketter som ska skrivas ut och fästas på alla förpackningar. För tillfället fasar affären ut de gamla plastburkarna mot nya i kartong.

– Vi vill vara så miljömedvetna som möjligt.

Smart placering av glassen

Butiken är också kundmedveten utifrån den aspekten att frysavdelningen är ombyggd så att glassen hamnat nära kassorna.

– Då hinner den inte smälta så snabbt när folk ska hem med den.

Nästa år säljs den ”hemmagjorda” glassen också i det kommande kaféet utanför butikens kassalinje.

Av alla glassarna som tillverkas och säljs under året har Martin en personlig favorit som han gärna tipsar om.

– Håll ögonen öppna efter gelaton yoghurt/passion där vi har turkisk yoghurt i basen plus ripplar ner passionssmak. Det blir verkligen en underbar kombination, säger han.

Martin Kranshammar tillagar glass.
Martin Kranshammar tillagar glass.