Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Anhöriga och vänner till den ihjälskjutne 22-åringen i Segeltorp under Mammors manifestation mot det dödliga våldet.

Mammor i kamp mot gatuvåldet

Det är människoliv det handlar om, inte bara pinnar i en statistik. Mammorna till offren för det dödliga våldet vill dela med sig av sin sorg för att synliggöra det ohyggliga. På flera platser i landet samlas de för en manifestation mot våldet.

Bara under de senaste två veckorna har det skett en rad skottlossningar runt om i landet, där totalt minst fyra personer har dödats. I måndags sköts två unga män ihjäl i Hallonbergen norr om Stockholm.

Det finns familjer, mammor, syskon och vänner bakom varenda död. Även om det är jobbigt att visa upp sin sorg är det viktigt, för att rikta ljuset mot problemet, tycker Carolina Sinisalo, som förlorat sin son i en skjutning och som är en av arrangörerna bakom dagens manifestation på bland annat Sergels torg i Stockholm.

Mammorna vill att samhället ska agera, och kräver bland annat bättre stöd i skolan och strängare straff för våldsbrott.

- Om vi mammor som har sorg kan göra det här så kan hela samhället göra det. Det finns inga ursäkter, säger Carolina Sinisalo.

Manifestationen arrangeras av mammor, Förorten mot våld och Fuck våldet.

Sinisalo, grundare av Fuck våldet, hoppas att manifestationen ska synliggöra frågan och leda till konkreta förändringar. Hon vill bland annat se en kommission som arbetar mot att det finns så mycket vapen i omlopp på gatorna.