Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nyamko Sabuni, Erik Ullenhag och Johan Pehrson konkurrerar om att bli Liberalernas nästa partiledare. Arkivbild.

Malmström stöder Ullenhag som ny L-ledare

EU-kommissionär Cecilia Malmström ger nu sitt stöd till Erik Ullenhag. Men han har en tung uppförsbacke i Liberalernas partiledarstrid. Även om inflytelserika Stockholms län inte sagt sitt än, har Nyamko Sabuni ett rejält försprång.

Cecilia Malmström tror att alla tre partiledarkandidaterna – Johan Pehrson, Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag – kan göra ett bra jobb. Men hon har en personlig favorit.

- Personligen har jag valt att lägga min röst på Erik Ullenhag, säger hon till journalister i Bryssel, enligt nyhetsbyrån Direkt.

- Jag kanske ligger lite närmare Erik Ullenhag. Vi har under många år haft ganska lika åsikter.

Slutspurt

I helgen uppmanade riksdagsledamoten och Nyamko-anhängaren Robert Hannah de två partiledarkandidaterna Erik Ullenhag och Johan Pehrson att kasta in handduken. Hans argument är att så många av partiets förbund nu står bakom Nyamko Sabuni att de andra två bör backa och låta henne väljas av ett enhälligt landsmöte den 28 juni.

Men Erik Ullenhags förespråkare har inte gett upp. Christer Nylander, gruppledare för L i riksdagen, uppmanar i en sluten Facebookgrupp att Ullenhag-anhängarna nu ska lägga kraften på att vinna förbund som inte bestämt sig än och att backa upp ombud som personligen är för Ullenhag, men som kommer från län som stöder Sabuni, skriver Expressen.

Tungt stöd

Hittills är det bara Uppsala län, Liberala Ungdomsförbundet och Liberala Kvinnor som nominerat Erik Ullenhag. I helgen beslutade två av de tyngsta förbunden, Skåne och Västsverige, att ställa sig bakom Nyamko Sabuni som nu har en klar majoritet på pappret.

Stockholms län är partiets tyngsta förbund och bestämmer sig på tisdagen. Det ses som ett Ullenhag-län och Stockholms stad har redan deklarerat att man står bakom honom. Men även om länet landar i att nominera Ullenhag kommer det inte att räcka, om alla ombud röstar så som majoriteten i deras förbund vill.

Hemlig röst

Men omröstningen på landsmötet är hemlig och ombuden kan i slutändan rösta på vem de vill.

I många förbund har medlemmarna varit splittrade och det har vägt jämnt mellan Sabuni och Ullenhag. Det skulle tala för att ombud från samma län kan rösta olika.

Riksdagsledamoten Johan Pehrson har hittills legat långt bakom de två favoriterna. Men i kväll bestämmer sig Liberalerna i hans hemmalän Örebro för vem de vill se som partiledare. Frågan är om det blir hans första nominering.