Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson i budgetdebatt. Arkivbild.

M vill ha budgetstrid i riksdagen

Moderaternas motförslag till regeringens övergångsbudget ska vara en mix av partiets valmanifest och Allianspolitik. Byggsubventioner och elcykelpremier kan försvinna. Socialdemokraterna har inte bestämt om de ska svara med en S-motion.

Redan tidigare har Moderaterna sagt att de tänker lägga en budgetmotion som svar på övergångsregeringens budgetförslag, som ska komma senast den 15 november.

Helst skulle M vilja lägga budgetmotionen tillsammans med hela Alliansen, men om det inte är möjligt går partiet ensamt fram med förslaget, skriver partiledaren Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson i en debattartikel i Dagens industri. I motionen ska det finnas förslag om fler poliser, bättre integration och kortare vårdköer. Kanske också skattesänkningar.

- Vi utgår från Moderaternas valmanifest och från Alliansens reformagenda, man kommer att känna igen Allianspolitik i vår budgetmotion, säger Svantesson, som också är ordförande i riksdagens finansutskott, till TT.

Hon säger att förslag om inkomstskattesänkningar måste läggas och beslutas före årsskiftet för att kunna införas alls nästa år, det går inte att ordna i en ändringsbudget.

Om det inte finns en ny regering på plats den 15 november kommer övergångsregeringen att lägga fram en budgetproposition för nästa år. Det har aldrig hänt förut och finansminister Magdalena Andersson (S) har därför kommit överens med Alliansen och Vänsterpartiet om vilka principer som ska gälla.

I princip blir det 2018 års budget som förlängs med vissa justeringar, inga nya partipolitiska förslag kommer att finnas med.

Rödgrön politik förlängs

M står bakom dessa principer, men poängterar att budgeten ändå inte kan kallas opolitisk. Det blir ju en förlängning av rödgrön politik på flera områden.

- Det kommer ju att finnas byggsubventioner, elcykelpremier och lite annat där också, säger Svantesson och antyder att det skulle kunna vara sådant som ratas i den egna motionen.

Socialdemokraterna har ännu inte bestämt om de ska svara med en egen partimotion.

- Vi har inte stängt dörren för att vi inte under några omständigheter ska göra det. Om alla andra partier lägger budgetmotioner, då får vi fundera på om vi också ska göra det, säger Fredrik Olovsson (S), vice ordförande i finansutskottet.

Men i grunden vill S ha en avskalad övergångsbudget som ger nästa regering möjlighet att sätta prägel på den ekonomiska politiken i en extra ändringsbudget efter årsskiftet.

- Då behöver man inte hasta igenom motioner som är illa beredda i riksdagen, säger Olovsson.

Driva egen politik

Kristersson och Svantesson betonar att Sverige inte har en övergångsriksdag och att det är självklart att partierna vill driva den politik de har gått till val på.

- Det kan bli något färre förslag, på grund av tiden, men det innebär inte att det inte blir en kraftfull budget, säger Svantesson

Centern och Liberalerna har hittills inte ställt sig bakom idén att lägga ett gemensamt budgetförslag från Alliansen eller att stödja en M-motion. De anser att frågan är för tidigt väckt – partierna har till den 30 november på sig att lägga egna budgetmotioner.

Kristdemokraterna vill precis som M lägga ett gemensamt Alliansförslag. Men de har inte gett besked om hur de tänker agera om det inte lyckas, utan M lägger en egen budgetmotion.

- Vi har inte släppt hoppet om en gemensam Alliansbudget än, säger KD:s ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed.