Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Eskil Erlandsson (C) anklagas för att upprepade gånger ha ofredat riksdagsledamöter sexuellt. Arkivbild.

M-kvinna om närmandet: Blev chockad och arg

Förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) anklagas för att ha utsatt fyra moderatkvinnor för sexuella ofredanden. De ska ha skett i samband med luncher och middagar.

Erlandsson lämnade i torsdags sina riksdagsuppdrag på uppmaning av sitt parti Centern. Orsaken uppgavs vara ett oacceptabelt beteende.

En av de fyra moderata riksdagskvinnorna som ska ha utsatts är Cecilie Tenfjord-Toftby.

Enligt henne handlar det om identiska historier vid middagar eller luncher där kvinnorna oönskat fått en hand på låret.

Hände på lunchen

Tenfjord-Toftby berättar att det i hennes fall skedde under en lunch i riksdagshuset i höstas. Under slutet av måltiden kände hon en hand på sitt lår.

- Jag blev chockad, jag blev arg och mest av allt blev jag just där och då väldigt ställd, säger Tenfjord-Toftby till TT.

Hon drog undan sitt ben och gick snabbt därifrån.

- Jag borde ha markerat, men det var nog mest av allt att jag blev så ställd, säger Tenfjord-Toftby.

Hon säger att hon redan innan den händelsen hade hört av en annan moderatkvinna hur Erlandsson kunde bete sig. Tenfjord-Toftby slog larm till Moderaternas gruppledare Tobias Billström för att förhindra att fler kvinnor drabbades.

Inte helt nöjd

Tenfjord-Toftby berömmer Billström för ett tydligt agerande, men är inte helt nöjd med Centerpartiet.

- Nu kan jag tycka att det har tagit väldigt lång tid. Det här är fyra nästintill identiska berättelser. Det borde inte ha varit så svårt att reda ut det, säger hon.

Centerns gruppledare Anders W Jonsson har träffat de fyra kvinnorna.

- De har beskrivit för mig precis vad som hänt och jag har ingen anledning att misstro dem. Det här är något som ligger mycket tydligt bortom gränsen för det acceptabla, säger Jonsson till TT.

Uppmanades avgå

Han informerades om anklagelserna mot Erlandsson vid ett möte i slutet av november med Moderaternas gruppledare Tobias Billström.

Jonsson uppger att han då agerade omedelbart. Ungefär en vecka senare, i början av december, hade han ett möte med Erlandsson.

- Det var ingen tvekan hos mig om att uppmana honom att avgå, säger Jonsson.

Strax efter det samtalet blev nya incidenter kända som ska ha inträffat dagen innan mötet, alltså i början av december. Vid det tillfället ska två moderatkvinnor ha utsatts.

Därför hölls ytterligare ett möte mellan Jonsson och Erlandsson.

Totalt ska Erlandsson ha betett sig olämpligt vid tre tillfällen; 2016, i slutet av oktober 2018 och i början av december 2018.

Uppgifter redan 2017

Men trots uppmaningarna avgick alltså inte Erlandsson i höstas.

- Det är ytterst så att det är ledamoten själv som fattar beslut om man ska avgå eller inte, säger Anders W Jonsson.

TT: Känner ni till andra fall, i ert eget parti, där kvinnor utsatts för detta?

- I samband med metoo fanns det också uppgifter om det, men ingenting som var av den här konkreta naturen, säger Jonsson.

TT: Hösten 2017?

- Hösten 2017. Då hade jag också vid ett tillfälle ett allvarligt samtal med Eskil Erlandsson och sade att det här var oacceptabla beteenden, säger Jonsson.

Har nolltolerans

Organisationen Centerkvinnorna bekräftar för TT att en C-kvinna i samband med metoo 2017 uppgav att hon utsatts för ett närmande från Erlandsson.

TT: Hade ni kunnat agera hårdare redan då?

- Jag förklarade för Eskil att det var ett fullständigt oacceptabelt beteende och jag utgick då ifrån att det här aldrig skulle hända igen, säger Jonsson.

TT: Fick ni någon sådan försäkran från honom?

- Det var då helt klart oss emellan att fortsätta att arbeta som politiker inte var acceptabelt i ett läge där sådant här hände, och jag utgick bara från att det beskedet skulle vara tillräckligt.

TT: Behöver Centern göra mer för att förhindra sådant här beteende i partiet framöver?

- Vi har hela tiden från Centerns sida varit oerhört tydliga med att det är nolltolerans vad gäller sexuella trakasserier.

Ingen polisanmälan

Partiledaren Annie Lööf skriver på Facebook att "vi tar kvinnornas berättelser på största allvar. Gör man sig skyldig till ett oacceptabelt beteende får det konsekvenser, oavsett vem man är".

Centern har inte polisanmält Eskil Erlandsson. Anders W Jonsson hänvisar till att de utsatta kvinnorna äger den frågan och att partiet inte kan ta beslut över huvudet på dem.

Tenfjord-Toftby uppger att moderatkvinnorna inte funderat klart på eventuella anmälningar än.

- Det viktigaste för oss var att någonting skulle hända på vår arbetsplats, säger hon.

Tenfjord-Toftby har dock i veckan påpekat för Centerns gruppledning att Erlandssons beteende är olagligt.

Erlandsson har suttit i riksdagen sedan 1994 och utsågs efter valet 2006 till jordbruksminister, en titel som efter riksdagsvalet 2010 ändrades till landsbygdsminister.

TT har sökt och fortsätter att söka Eskil Erlandsson.