Här är läkemedlen som gör att du bränner dig i solen

Är du noga med att smörja in dig med solkräm slipper du förhoppningsvis bränna dig i solen. Men det är inte alltid det räcker. Med vissa vanliga läkemedel blir huden nämligen extra solkänslig – i värsta fall kan du få brännskador.

ANNONS

Bland de receptfria läkemedel som orsakar mest hudskador i kombination med solens strålning finns vanliga smärtstillande geler, som Voltaren och Diklofenak. När insmord hud utsätts för solljus sker kemiska reaktioner som kan orsaka brännskador. Även acnegel med bensoylperoxid, som säljs receptfritt på apoteken, kan orsaka skador i huden om den utsätts för UV-strålning.

Framför allt sker reaktionen med UVA-strålning och inte UVB-strålningen, som är det som normalt gör att man bränner sig i solen.

UVA-strålning

UVA-strålning går djupare in i huden och orsakar bland annat föråldrad hud. Därför är det minst lika illa att sola solarium, eftersom det innebär mer UVA-strålning än vanligt solljus.

Även vissa läkemedel i tablettform gör huden extra känslig för solens strålning. Till exempel vissa typer av antibiotika eller antivirala läkemedel som bland annat används mot herpes. När du tar en tablett så fördelas läkemedlet i hela kroppen och substansen finns då även i huden.

ANNONS

– Sedan finns det även andra receptbelagda läkemedel i tablettform som används vid acne och reumatism, där man behöver göra uppehåll under sommaren för att undvika solskador, säger Annika Svedberg, chefsapotekare Apotek Hjärtat.

Vissa läkemedel gör inte huden mer känslig för sol, men minskar däremot i effekt av UV-strålning. Till exempel läkemedel mot rosacea.

Solkänsligheten kan sitta kvar i veckor

Om man använder ett läkemedel som påverkas av solen ska man prata med sin läkare om det. I vissa fall kan det räcka med att smörja in sig extra noga med solskyddsfaktor. Men ibland är inte det tillräckligt.

– Beroende på varför man tar läkemedlet kan man kanske göra uppehåll under sommaren eller när man åker utomlands. Det kan även finnas alternativa läkemedel, eller så får man ha täckande kläder och sitta i skugga, säger Annika Svedberg.

Solkänsligheten kan också sitta kvar en tid efter behandlingen. Det kan röra sig om allt från några dagar till flera veckor.

– För gelerna brukar man säga att man ska undvika sol två veckor efter avslutad behandling. För tabletter med antibiotika brukar det handla om några dagar. Ofta kan vi ge information om det på apoteket när vi vet vilket läkemedel det är.

Ser ut som vanlig solbränna

Reaktionen i huden när läkemedel reagerar med UV-strålning kan likna hur det ser ut när man har bränt sig i solen på vanligt vis. Det kan bli rött, börja klia eller bli blåsor på huden.

ANNONS

Om man råkar ut för det brukar det gå över av sig självt. Men blir det en väldigt kraftig reaktion bör man vända sig till sjukvården.

– Det viktiga om du drabbas är att inte utsätta sig för mer sol innan huden ser normal ut igen, precis som vid vanlig solbränna. Huden behöver få tid att läka.

ANNONS