Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hedvig Lindahl under en av landslagets träningar i Rennes.

Lindahls googlande kan avgöra för Sverige

Hittills i fotbolls-VM i Frankrike har det blåsts för straff fem gånger på nio matcher. Hedvig Lindahl vet att det är i ett sådant läge hon kan bli matchavgörande – och hon har gjort sin läxa. Trots ett gediget material från analytikerna sitter hon även och googlar straffskyttar på egen hand på hotellrummet.

Om Fifa-rankningen och erfarenheten speglar matchen mellan Chile och Sverige i kväll kan det bli en ganska lugn afton för Sveriges målvakt Hedvig Lindahl. Men hon vet att det kan ändras på en sekund. Ett misstag i straffområdet och en chilensk straff kan förändra matchbilden helt.

Så hur mycket läser hon in sig på motståndarnas straffskyttar?

- Mycket. Det kan vara det mest matchavgörande jag gör den dagen. Det kan vara en match där man inte har så mycket att göra och så kommer det en straff. Har man inte gjort den hemläxan har man mindre chans att lyckas i det momentet, säger Lindahl.

Spelarna, oavsett position, får ta del av ett stort material från analytikerna som sitter och kollar mängder av matcher och plockar ut guldkornen som respektive spelare kan ha nytta av.

Men Hedvig Lindahl nöjer sig inte med det.

- Om jag känner mig själv rätt så kommer jag sitta och göra mina sökningar på Youtube, se om man hittar mönster hos vissa straffskyttar och så där.

Ville förvirra motståndarna

Med tanke på hur hon själv beter sig före en match ter sig hennes förslag under träningsturneringen i Algarve Cup helt självklart; hon tyckte att Sveriges straffskyttar skulle förvirra VM-lagen genom att testa en annan straff mot vad de vanligtvis gör.

- Jag vet ju själv hur mycket man sitter och googlar och kollar på Youtube efter straffar när man scoutar sina motståndare. I en sådan träningsturnering kanske man inte ska slå den straffen man alltid brukar göra, det kanske är läge att testa en annan straff. Om man är en sådan spelare som oftast slår den i ena hörnet, säger Lindahl.

Det har funnits en viss osäkerhet kring den svenska målvaktens form. Hedvig Lindahl har fått sparsamt med speltid i Chelsea under våren, en klubb som hon nu har lämnat.

Men när hon står och pratar med medierna inför VM-premiären syns det ingen osäkerhet. Och lagkamrater, förbundskaptenen och andra experter, tycks helt överens om att hon är en av mästerskapets allra bästa målvakter.

- Jag känner mig inte orolig för att gå in i en match och det är väl dit jag behövde komma.

"Känner mig pålitlig"

ESPN skriver att svenskan går in i sitt femte världsmästerskap som kanske den mest pålitliga målvakten i hela världen.

- Det är jätteroligt att höra såklart. Och jag måste säga att när jag har spelat de senaste säsongerna så har jag känt mig väldigt trygg, och pålitlig, säger Lindahl med ett litet skratt.

- Jag vet vad jag kan och jag vet vad jag behöver göra för att komma upp till en bra nivå. Och jag spelar så nuförtiden. Det är kul att någon annan ser det också.

Hon fortsätter, och låter nästan lite rörd:

- Men det jag känner med den här turneringen är att det är så himla härligt att ha det här laget. Det kommer låta som en klyscha men jag känner verkligen att det inte hänger på mig, det gör det inte, jag måste göra mitt men jag är så otroligt tacksam över att vi har ett så jäkla bra lag rent ut sagt. Det är många som kommer kunna kliva fram och dra lasset, vi kan växeldra här.