Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det råder vaccinbrist på flera håll i landet. Arkivbild.

Landsting uppmanas hålla igen på vaccin

Det är stor brist på influensavaccin. Folkhälsomyndigheten med flera kommer därför att rekommendera landstingen och regionerna att prioritera riskgrupperna så att de får tillgång till vaccin först.

Efterfrågan på influensavaccin har varit ovanligt stor i år, och leverantörerna har inte fler doser att leverera. Därför har flera landsting redan reserverat de vaccindoser de har kvar till personer i medicinska riskgrupper.

Men efter en telefonkonferens på fredagseftermiddagen kommer nu Folkhälsomyndigheten, Sveriges kommuner och landsting samt Läkemedelsverket att rekommendera landets samtliga landsting och regioner att prioritera dem som riskerar att bli allvarligt sjuka av influensaviruset.

Ytterligare prioritering

- Det är gravida, personer med hjärt- och lungsjukdomar samt de som är 65 år eller äldre, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Lika många vaccindoser som vanligt, cirka 1,5 miljoner, har beställts och levererats. Men av oklar anledning har efterfrågan varit större än förväntat. Fler vill vaccinera sig, helt enkelt.

- Därför kommer vi att rekommendera landstingen att prioritera dem som riskerar att bli svårast sjuka. Nästa vecka kommer vi även ta fram ytterligare en prioritering mellan riskgrupperna, säger AnnaSara Carnahan.

Enligt henne är tillgången på vaccin relativt god på vissa håll i landet, medan det är en bristsituation på andra.

- De håller nu på med ett arbete för att ta reda på var det finns vaccin och var det saknas, så att vaccin och människa kan mötas, säger AnnaSara Carnahan.

Bättre vaccin

I år tros influensavaccinet fungera bättre till skillnad mot förra året, då vaccinet hade en sämre effekt.

- I år ingår vaccin mot alla de fyra säsongsinfluensatyper som finns. Det är tetravalent, som man säger, så skyddet blir bredare i år. Förra året ingick bara tre (trivalent) och oturligt ingick inte skydd mot en B-typ som blev ganska intensiv förra året, säger AnnaSara Carnahan.

TT: Finns det någon prognos huruvida influensan blir "mild" eller "svår" i år?

- Det är svårt att säga. Vi får se. Den (smittspridningen) brukar komma i gång någon gång före jul, säger AnnaSara Carnahan.