Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

MP:s språkrör Isabella Lövin satsar allt på det gröna kortet.

Lövin satsar allt på gröna kortet

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin satsar allt på det gröna kortet när hon avslutar årets Almedalsvecka.

- Jag har hört många höga och hoppingivande motståndsrop denna vecka i Almedalen, mot rasismen, för medmänskligheten. Men när det gäller klimatet, då är det dånande tyst, säger Isabella Lövin inför 700 åhörare.

Men språkröret, tillika klimat- och biståndsminister, talar desto mer om klimatet. Hon står i ett soligt Visby och pratar om värmerekord som slås i hela världen, om störtregn och bönder som plågas av torka och räknar med nödslakt.

- Den globala uppvärmningen är än så länge bara en grad. Om vi fortsätter business as usual kommer Skandinavien bli upp till sex grader varmare i slutet av det här århundradet. Men det kan vi inte tillåta. Bara för att vädret är galet, måste inte politiken vara det, säger Lövin.

Hon anklagar Sverigedemokraterna och Allianspartierna för att vilja dra ner på miljö- och klimatsatsningar, sänka bensin- och dieselskatten och avskaffa den nyss införda flygskatten.

- Hela alliansen hotade till och med att fälla en minister för att kunna stoppa införandet av flygskatten. Är det att vara vuxen i rummet? Är det att vara mogen rollen av politisk ledare på planeten jorden 2018? frågar Lövin.

Tidigare under dagen presenterade MP ett förslag om att satsa en halv miljard kronor årligen på ökad matsäkerhet och mer ekologiskt jordbruk. Målet är att Sveriges självförsörjningsgrad ska öka till 80 procent från dagens 50 procent.

Värmerekorden och torkan visar att klimatförändringarna redan är här, menar Lövin.

- Det här är något vi måste ta på största allvar, det som forskarna har larmat och varnat oss för. Vi måste förbereda oss för att vi inte kan importera 50 procent av all den mat vi äter och se till att vi har ett jordbruk som fungerar i framtiden, säger Lövin.

- Böndernas problem är vårt problem. Mat växer inte på Ica. Ju mer mat vi måste importera, desto mer sårbara blir vi.

En stor del av satsningen utgörs av runt 200 miljoner kronor för att fördubbla stödet till de bönder som vill ställa om till ekologisk produktion.

Andra förslag är att höja målet för hur mycket av jordbruksmarken som ska vara ekologisk till 40 procent. Dessutom vill partiet öka stödet för svenskproducerat foder och minska beroendet av importgödsel.

Isabella Lövin talar för att hålla kvar partiet i riksdagen. MP har under lång tid pendlat runt fyraprocentsspärren till riksdagen. Men enligt Isabella Lövin kan partiet nu skönja en liten medvind i opinionsmätningarna och klimatfrågan stiger på listan över väljarnas viktigaste frågor.

Miljöpartiet gör därför allt för att satsa på sitt starkaste kort – miljö och klimat – fram till valet i september.

- Du behöver inte hålla med oss om allt, men du kan lita på att vi alltid kommer att vara klimatets försvarsadvokater i politiken, säger Lövin.