Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Saudiarabiens kung Salman under toppmötet i Sharm el-Sheikh.

Löfven träffade Saudiarabiens kung

Stefan Löfven (S) har träffat Saudiarabiens kung Salman för ett enskilt samtal under det pågående toppmötet i Egypten. Men den svenske statsministerns stab vill inte kommentera huruvida de två ledarna pratade om mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

Toppmötet, som för första gången någonsin samlat både EU:s och Arabförbundets ledare, avslutas vid 13-tiden på måndagen. Utöver de gemensamma sessionerna har de många ledarna haft tillfällen att samtala på tu man hand.

Stefan Löfven inledde sin vistelse i badorten vid Röda havet med att träffa Iraks president Barham Salih, och slog sig senare under söndagen ner tillsammans med Saudiarabiens kung Salman.

Inga detaljer

- Jag har svårt att gå in på detaljer, men precis som vanligt pratade naturligtvis statsministern mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter och han tog även upp frågan om dödsstraff, säger Stefan Löfvens pressekretare Gösta Brunnander.

TT: Diskuterades Jamal Khashoggi?

- Exakt hur det här bilaterala samtalet gick till kommer jag inte att gå in på mer specifikt.

Mördades på konsulatet

Jamal Khashoggi var en frän kritiker av den saudiska regimen, inte minst av kronprisen Mohammed bin Salman. Han levde i exil i USA, men mördades i höstas på Saudiarabiens konsulat i turkiska Istanbul. FN:s utredare Agnès Callamard har kommit fram till att mordet ser ut att ha planerats och utförts av statliga aktörer från Saudiarabien – vars ledare hävdar att mordet inte var planerat från högre ort.

Oavsett om mordet var sanktionerat av den högsta ledningen eller inte har det haft långtgående konsekvenser för Saudiarabiens relationer till omvärlden.

Toppmötets dagordning innehåller flera punkter, som migration, klimatförändringarna, säkerhet, läget i regionen, multilateralism, handel och investeringar. Mänskliga rättigheter fanns inte med som en punkt där – men ska finnas med i utkastet till de slutsatser mötesdeltagarna ska enas om.