Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En man sköts ihjäl i ett flerfamiljshus i Enskede i södra Stockholm på söndagen. Arkivbild

Löfven: Regeringskris hämmar brottsbekämpning

Statsminister Stefan Löfven (S) är bekymrad över att kampen mot brottsligheten hämmas av regeringskrisen.

Antalet dödsskjutningar i Sverige nådde i helgen en ny toppnivå då en man sköts ihjäl i Enskede i södra Stockholm. Det är det 44:e dödsoffret i en skjutning i år, enligt SVT Nyheter. Den tidigare toppnoteringen från förra året var 43.

- Det är fruktansvärt, säger Löfven.

Han pekar på att hans regering under hela förra mandatperioden har arbetat med att skärpa straffen och ge polisen mer resurser.

"Måste fortsätta"

- Det måste fortsätta uppenbarligen. Det är därför vi behöver gå vidare med dataavläsning och datalagring och andra åtgärder, så polisen får de resurser och de bästa verktygen som den faktiskt behöver, säger Löfven.

Han pekar också på vikten av att få stopp på nyrekryteringen till de kriminella gängen och anklagar Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) och Sverigedemokraterna (SD) för att försvåra det arbetet. Löfven syftar på att de tre partierna röstade ned regeringens övergångsbudget till förmån för M och KD:s budgetreservation.

- Vi hade i vår budget pengar för att se till att minska arbetslösheten, rusta upp de utsatta områdena, förbättra skolorna i de mest utsatta områdena. De pengarna tog faktiskt den här moderat-kd-sd-budgeten bort, säger Löfven.

- Det är mycket allvarligt för det måste till ett stopp av nyrekryteringen.

Moderaternas Tomas Tobé kallar Löfvens uttalande för magstarkt.

- Han har själv haft fyra år på sig att göra någonting åt situationen. Regeringen håller på att förlora kontrollen över de mest utsatta områdena, säger han och fortsätter:

- Tack vare den borgerliga budgeten blir det stora resurssatsningar på polisen här och nu. Vi måste återta kontrollen i de utsatta områdena, det kan man inte lösa med skola och socialsekreterare.

Lång önskelista

Polisen lämnade nyligen in en lista till justitiedepartementet med önskemål om åtgärder man behöver för att bekämpa gängkriminaliteten i de utsatta områdena.

I skrivelsen står att utvecklingen när det gäller allmän ordning och säkerhet där är "djupt oroväckande". Polisen varnar också för en risk att tredje man drabbas i större utsträckning. I skrivelsen efterlyses åtgärder från flera olika samhällsaktörer.

När det gäller polisens egen önskelista står bland annat att kunna göra husrannsakan i kända kriminella miljöer utan skälig misstanke om ett konkret brott.

Polisen vill också att man utreder möjlighet att få upprätta förbuds- och visitationszoner där vissa personer kan förbjudas att vistas och där kroppsvisitation kan utföras utan skälig misstanke om brott.

Ligger nere

På önskelistan står även möjlighet att kunna spana på personer via kameraövervakning på distans, bättre möjligheter att samla in, lagra och använda dna, foto och fingeravtryck, samt ytterligare skärpningar av vapenlagstiftningen.

Polisen tycker också att det är bra att slopa straffrabatten för unga lagöverträdare.

Mycket lagstiftningsarbete ligger nu nere på grund av att Sverige ännu inte fått en ny regering. I oktober underströk justitieminister Morgan Johansson (S) för TT att han har en lång rad förslag som ligger och väntar på att "jag ska kunna gå till riksdagen med dem".

Bland propositioner som Johansson hade lovat ut redan i september fanns datalagring och skärpta straffregler vad gäller mord.

Riksdagen väntar också på ett förslag att förbjuda deltagande i och samröre med terroristorganisationer.

TT: Är det inte allvarligt att arbete med lagskärpningar ligger nere nu?

- Det är därför vi måste ha en regering på plats så snabbt som möjligt, säger Löfven.

- Övergångsregeringen är förhindrad att agera, men det är klart att vi vill ha en regering på plats så snabbt som möjligt för att fortsätta agera.