Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson talar med medier efter mötet med rikspolischefen i Visby.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson talar med medier efter mötet med rikspolischefen i Visby.

Nya löften till polisen efter skjutningarna

Regeringen lovar nya åtgärder som ska hjälpa polisen i kampen mot gängskjutningarna. Men det handlar inte om resurser – utan om nya lagar kring teknisk bevisning. Fler barn i kriminella familjer kan också behöva omhändertas, enligt justitieministern.

ANNONS
|

Statsminister Stefan Löfven (S) kallade på onsdagen till ett akutmöte mellan regeringen och polisen efter den senaste tidens skottlossningar, flera av dem med dödlig utgång.

Efter mötet i Visby under Almedalsveckan konstaterade justitieminister Morgan Johansson (S) att det som krävs är ny lagstiftning.

- Resurserna som behövs verkar vara tillfredsställda. Däremot behövs ytterligare åtgärder från lagstiftarens sida, säger ministern.

ANNONS

Två saker lyfts enligt Johansson fram av rikspolischefen: datalagring och hemlig dataavläsning.

- Båda de lagstiftningsprodukterna kommer vi att kunna gå till riksdagen med så fort som möjligt.

Kartlägga gängen

TT: Hur hjälper det mot skjutningarna?

- Det innebär dels att man får information om hur nätverken ser ut och dels hur de kommunicerar med varandra och därmed kan man binda dem till brott. Det är oerhört viktigt inte minst mot bakgrund av att det kan vara svårt att få folk inifrån de här kretsarna att vittna. Då är teknisk bevisning ännu viktigare, säger Morgan Johansson.

Rikspolischef Anders Thornberg hyste viss optimism efter beskedet.

- Jag har fört fram det med emfas vilken förlust det är för oss att vi inte kan få ut informationen som vi tidigare fick ut från telefonoperatörerna och att vi behöver hemlig dataavläsning efter tillstånd från domstol för att kunna läsa den krypterade trafiken mellan de mest kriminella i vårt samhälle, säger han till TT.

ANNONS

Enligt rikspolischefen får polisen ta resurser från annan verksamhet för att utreda skjutningarna.

- Vi har ett hyggligt utredningsläge och vi tar höjd också för om det skulle bli någon vedergällning eller motsvarande – vilket skulle kunna ske, säger han.

Omhänderta fler

Morgan Johansson betonar att det inte finns någon enkel och snabb lösning, det långsiktiga arbetet mot skjutningar fortsätter.

- Då handlar det om att se till att bryta rekryteringen till de här gängen och då är det sociala insatser. Men där tror jag att man behöver vara skarpare än man varit tidigare, säger Johansson.

Bland annat kan fler barn som växer upp i kriminella miljöer behöva omhändertas, säger han.

- Vi kan inte ha en situation där barn växer upp i kriminella familjer utan att samhället reagerar. Och då gäller det att vi fortsätter att bygga upp bland annat antalet platser som Statens institutionsstyrelse har till sitt förfogande, för att kunna göra de placeringarna.

ANNONS

"Måste knäckas"

Statsminister Stefan Löfven framhöll tidigare under dagen att regeringen gett polisen mer resurser än den själv begärt, men att mer kan behöva göras.

- Mer resurser, andra typer av resurser. Vi är fast beslutna vid att de här gängen måste knäckas, sade Löfven under sin resa i Småland.

Under de senaste veckorna har det skett dödsskjutningar i bland annat Örebro och Malmö. Sju personer har dödats.

TT

Fakta: Pengar till polisen

I vårbudgeten föreslog regeringen att ytterligare 200 miljoner skulle satsas på Polismyndigheten.

Pengarna ska bland annat gå till att öka förmågan att utreda sexualbrott och ny utrustning till polisen, som fler kroppskameror och skyddsvästar.

De 200 miljoner kronorna ges i en klumpsumma. Pengarna ska också användas till att bekämpa terrorism och organiserad brottslighet.

Tidigare har regeringen ökat resurserna till Polismyndigheten med 7,1 miljarder kronor för perioden 2018–2020.

Målsättningen är att antalet anställda inom myndigheten ska öka med 10 000 till år 2024.

Källa: Regeringen

ANNONS