Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) hälsar på talmannen Andreas Norlén vid deras möte i riksdagen.

Löfven: Hårt och långdraget arbete krävs

Socialdemokraternas Stefan Löfven tar över försöken att ge Sverige en ny regering.

Löfven vågar inte lova någon snabb lösning i regeringsfrågan, utan varnar för att det kan ta tid.

- Det är uppenbart att det finns kvar många låsningar. Det kommer inte att klaras upp med några snabba ryck, säger han.

Löfven kommer i närtid att bjuda in alla partiledare, utom SD:s Jimmie Åkesson, till enskilda och "förtroliga" samtal.

Löfven har av riksdagens talman Andreas Norlén (M) fått två veckor på sig för att undersöka stödet för en ny regering. Norlén vädjar till partierna att ompröva sina låsta positioner.

- Partierna måste börja aktivt föra svåra samtal, först internt och sedan med varandra, för att processen ska leda framåt. Annars kommer Sverige inte att få en ny regering, säger talmannen.

Inga begränsningar

Löfvens uppdrag formuleras på samma sätt som det moderatledaren Kristersson misslyckades med. Han ska föreslå en regering som kan "tolereras" av riksdagen.

Löfven siktar på en blocköverskridande koalitionsregering eller en S-ledd regering som samarbetar blocköverskridande i riksdagen. Han pekar inte ut några partier, men Centern och Liberalerna ligger närmast till hands.

- Vi ska söka efter lösningar där alla parter kan vinna på ett samarbete, säger S-ledaren.

Statsministerposten anser dock Löfven tillhöra det största partiet, det vill säga till honom själv.

Löfven vill att en ny regering tar tag i polariseringen i Sverige, driver på klimatomställningen, rustar Sverige för en lågkonjunktur, satsar på vården och skolan, rustar försvaret och ser till att pensionärerna får en trygg ekonomi.

"Går att ordna"

Löfven uppger att S är berett att kompromissa i flera olika frågor och tar själv upp arbetsrätten.

Framför allt Centern vill se förändringar i arbetsrätten för att skapa mer flexibilitet för företagen och för att företagen ska våga anställa fler.

- Det finns goda möjligheter att både tillgodose det svenska näringslivets behov av flexibilitet med ett behov hos den enskilde löntagaren att känna en trygghet på arbetsmarknaden. Det går att ordna, säger Löfven.

Att förändra arbetsrätten är ett känsligt område för S.

- Jag vill peka på ett område där det traditionellt ser ut som att här står två oförenliga politiska uppfattningar mot varandra. Jag säger att det går att förena, säger Löfven.

Gav upp

Moderatledaren Ulf Kristersson gav i söndags upp sina sonderingsförsök för en ny regering bland annat sedan S stängt dörren för att samarbeta med en Alliansregering.

Alla fyra Allianspartier vill fortfarande att Ulf Kristersson blir Sveriges näste statsminister. Både Centern och Liberalerna står dock fast vid att en Alliansregering måste ha ett samarbete med S för att slippa vara beroende av SD.

Både C-ledaren Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund kan även tänka sig en regering med hela Alliansen och S. Däremot kan ingen av de två i nuläget tänka sig att lämna Alliansen för att bilda regering med S.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna säger nej till en "samlingsregering" med S. Även Löfven utesluter en sådan regering.

Vill skynda på

SD-ledaren Jimmie Åkesson tycker att talmannen efter det att Löfven gjort sina sonderingar ska lägga fram ett första skarpt statsministerförslag för omröstning i riksdagen.

- Förr eller senare måste vi komma till skott, säger han.

Att SD skulle rösta för Löfven som statsminister är dock inte "särskilt troligt", enligt Åkesson.

Riksdagens talman kan lägga fram fyra förslag på ny statsminister innan extraval måste utlysas.