Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Stefan Löfven beklagar att han röstades ned, men tror inte att loppet är kört för att bli statsminister för en ny regering. Arkivbild.

Löfven ger inte upp trots nej

S-ledaren Stefan Löfven beklagar att riksdagen ratade honom som ledare för en ny regering. Men han ger inte upp om att få ihop ett underlag för ett nytt försök.

Han slapp, på grund av medverkan på EU-toppmötet i Bryssel, vara närvarande när riksdagen sade nej till honom.

Han säger sig ändå vara fortsatt optimistisk.

- Vi kom långt i förhandlingarna med C, L, MP och vi hade i lördags ett förhandlingsresultat. Centerpartiet sade nej till det och jag respekterar det. Samtidigt är det så att när vi ändå är så pass nära en överenskommelse om att ta ansvar så finns det rimligen vägar framåt, säger Löfven.

Han konstaterar att en majoritet i riksdagen är emot honom.

- Men den används inte för något annat. Vi är det största partiet, vi har det största underlaget i Sveriges riksdag och då utgår jag från att jag kan fortsätta vara statsminister, säger Löfven.

Stefan Löfven förstår att många väljare blir otåliga över att ingen regering ännu inte har bildats.

- Det är klart att otåligheten växer, det är ingen tvekan om det. Vi måste visa väljarna att vi klarar av det här.

TT: Är det dags att pröva Moderatledaren Ulf Kristersson nu igen?

- Låt oss inte hasta iväg. Jag har sagt tidigare att jag tycker att det finns logik i att nästa i turordning, utifrån budgetomröstningen här i veckan, är han, ja. Men vi behöver inte ha bråttom, säger Löfven.

Om inte nästa omröstning heller går i mål finns samtidigt ett väntande läge när den fjärde person som föreslås som statsminister kommer att ha en viss fördel, då riksdagen i så fall har att välja mellan denne – eller ett automatiskt extraval.

- Så kan det vara. I en sista omröstning så blir det extra press på alla. Men man får heller inte vara rädd för ett extraval, säger Löfven i Bryssel.