Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Statsminister Stefan Löfven ger nu nya besked om regeringsbildningen.

Löfven beredd släppa igenom Alliansen

Statsminister Stefan Löfven (S) är beredd att släppa fram en Alliansregering om Alliansen blir större än de rödgröna.

Detta är ett nytt besked från Stefan Löfven. Tidigare har han hänvisat till att Decemberöverenskommelsen, där denna princip gällde, är överspelad.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver Stefan Löfven nu: "Mitt tydliga mål är att bryta blockpolitiken. Men om de borgerliga partierna envisas med att ha den kvar, så bör den partikonstellation som fått flest mandat också få utgöra regeringsunderlag."

Detta skulle i praktiken innebära en återgång till Decemberöverenskommelsen, som Alliansen valde att lämna 2015.

Få igenom budgeten

På en direkt fråga vad citatet innebär om de rödgröna blir mindre än Alliansen, svarar Löfven:

- Då bör den största konstellationen få pröva att bilda regering. Men det förutsätter för alla, oavsett vem det är, att man faktiskt kan få igenom sin budget och politik i Sveriges riksdag.

- För det är där det avgörs. Det här kan inte bara vara ett spel om vem som tar vem i en regeringskonstellation, utan det är riksdagen som avgör. Det är därför Ulf Kristerssons (M) besked är så felaktigt när han räknar bort vissa partier, så fungerar det inte, säger Löfven.

Press på Alliansen

Han syftar på att Moderatledaren sagt att Alliansen ska försöka bilda regering, även om den blir mindre än de rödgröna.

I praktiken innebär Löfvens besked att Alliansen måste ta någon form av stöd från Sverigedemokraterna, eftersom de rödgröna knappast kommer att hjälpa till med att få en Alliansbudget genom riksdagen. Beskedet från Löfven sätter därför press på Allianspartierna om hur de tänker få igenom sin budget, samtidigt som de sagt att de inte tänker samarbeta eller förhandla med SD.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har tydligt deklarerat att stödet från SD inte är gratis. Tvärtom kommer de ha en hel lista på förslag med sig till talmansrundan efter valet, har han sagt.