Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingen kan vinna allt, säger statsminister Stefan Löfven om kritiken mot förslaget till regeringsuppgörelse mellan S, MP, C och L.

Löfven: Arbete in i det sista för ny regering

Det pågår arbete in i det sista för att få en ny regering på plats, enligt S-ledaren Stefan Löven. Än är han inte säker på Vänsterpartiets röster. Uppgörelsen mellan S, MP, C och L är dock "förhandlad i botten" och kan inte ändras.

- Jag ser att det här är den bästa lösningen för vårt land och då ska vi fortsätta den processen, säger Stefan Löfven efter sitt möte med riksdagens talman Andreas Norlén.

Samtidigt satt Vänsterledaren Jonas Sjöstedt i möte med sin riksdagsgrupp.

V:s röster kommer att avgöra om Löfven kan bilda en ny S-MP-regering som samarbetar med Centerpartiet och Liberalerna. V har retat upp sig på en skrivning om att V inte kommer att få något inflytande över politiken framöver.

- Den skrivningen ser jag som ett konstaterande, säger Stefan Löfven, även om han förstår att den kan ses som en förnedring av V.

- Vi socialdemokrater har aldrig, kommer aldrig, jämställa V med SD, tillägger han.

Blidkar V

Stefan Löfven säger vidare att han är stolt över ett bra samarbete med V under föregående mandatperiod. Och det är inte uteslutet att samarbetet fortsätter i enstaka frågor.

- I frågor som inte täcks av budgeten eller den politiska överenskommelsen och där S och V har gemensamma uppfattningar kan vi också samarbeta framöver, säger Löfven.

Han undviker att svara rakt på frågor om han tror att V kommer att släppa fram honom. Han får också frågor om uppgifter om att V vill förhandla för att överväga att släppa igenom Löfven som statsminister. Men överenskommelsen är förhandlad i botten, enligt Löfven.

- I det här läget, när vi måste byta regeringsunderlag, och för C och L har det varit viktigt att det manifesteras att här har det varit ett byte av något slag, säger Löfven om varför skrivningen om att V inte kommer få något inflytande finns med i uppgörelsen.

Eftergifter

I överenskommelsen med C och L har S fått göra eftergifter, till exempel när det gäller hyressättningen i nyproduktion och borttagande av värnskatten.

- Men det är rimliga eftergifter, säger Löfven

- Ingen har vunnit allt.

Han påminner om att han länge har pratat om att blockpolitiken måste bort men att det då också kommer att göra ont om andra partier som ska vara med och få igenom en del av sina frågor.

Överenskommelsen består av 73 punkter, där det finns tydliga avtryck av liberal politik.

- Jag kan säga att vi har fått igenom 57 punkter, säger han och tillägger att alternativet hade varit en "liten konservativ högerregering" med M och KD.