Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf på väg in till talmannen för att rapportera om sitt sonderingsuppdrag.

Lööf skyller på M och S

Centerledaren Annie Lööf ger upp försöken att bilda en ny regering. Hon lägger skulden för det låsta läget på S och M.

- Det står klart att både S och M bara vill rösta ja till sig själva som statsminister, säger Annie Lööf på en presskonferens.

Hon syftar på att ingen av de två stora partierna vill släppa fram en regering som leds av det andra partiet.

- Trots det besvärliga parlamentariska läget så existerar ingen gul knapp för något av dessa partier. Det är röd eller grön knapp som gäller.

En gul knapp i en statsministeromröstning skulle innebära att partiet släpper fram en statsministerkandidat genom att lägga ned rösterna.

Inte C:s fel?

Både Centern och Liberalerna har tidigare i höst röstat nej både till S-ledaren Stefan Löfven och till moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister. Men Lööf tycker inte att "blockeringen" finns hos C och L.

På frågan om Lööf kan tänka sig att nu säga ja till regeringsalternativ som C hittills sagt nej till, svarar hon:

- Våra besked ligger fast.

Lööf tillägger dock att C får ta en förnyad diskussion utifrån vilka steg riksdagens talman nu beslutar sig för att ta för att ge Sverige en ny regering.

Talmannen Andreas Norlén (M) ska under torsdagen tala med partiledarna på telefon. Han planerar att ge besked om nästa steg på en presskonferens klockan 10 på fredag.

Låsningen kvar

Centerledaren har under den gångna veckans sonderingar fokuserat på att hålla samman Alliansen och få till stånd blocköverskridande samarbete med S eller MP.

Lööf har haft flera möten med både S-ledaren Stefan Löfven och MP:s språkrör. Däremot har inte Alliansledarna haft ett enda gemensamt möte.

Centerledaren konstaterar att läget är lika låst som tidigare. Lööf bedömer det därför inte som meningsfullt att begära mer tid av riksdagens talman för sina sonderingsförsök.

- I en sådan oklar parlamentarisk situation som vi har nu, så behöver ena sidan tolerera den andra för att en lösning på regeringsfrågan ska komma till. I nuläget finns ingen förutsättning för just detta, säger Lööf.

Huvudspåret fruktlöst

Hennes huvudalternativ har varit ett samarbete mellan Alliansen och MP. Lööf bedömer att det är fruktlöst att gå vidare med det alternativet.

- Partier har sinsemellan ställt helt oförenliga krav i bland annat statsministerfrågan, säger Lööf.

Lööf har också sonderat samarbete mellan Alliansen och S.

- Socialdemokraterna är inte beredda att släppa fram en regering där de inte själva är statsminister, säger hon.

Ett tredje alternativ har varit en regering med bara Centern och Liberalerna. Men även den vägen är stängd.

- Jag kommer inte att bli tolererad som statsminister, säger Lööf.

Fokus på sakpolitik

När Centerledaren fick sonderingsuppdraget i förra veckan hade hon hopp om att kunna dyrka upp låsningarna genom att börja prata om samarbete i sakpolitiska frågor.

Lööf konstaterar att de ideologiska skillnaderna mellan blocken är stora när det gäller arbets- och bostadsmarknaden.

Däremot finns det, enligt Centerledaren, gemensamma ambitioner när det gäller behovet av en ny skattereform, minskade utsläpp av växthusgaser, förstärkningar av rättsväsende och försvar, och satsningar på vården.

Men samarbete på de områdena stoppas av att viljan att bryta låsningen i statsministerfrågan inte är tillräckligt stark, enligt Lööf.