Stefan Löfven (S) håller pressträff med anledning av statsministernomineringen.
Stefan Löfven (S) håller pressträff med anledning av statsministernomineringen.

Lööf har krattat för Löfven

Stefan Löfven (S) får drygt en vecka på sig att få ihop stöd för en regering. Att Centerledaren uteslutit flera regeringsalternativ har underlättat.

ANNONS
|

Stefan Löfvens huvudspår är fortsatt att bilda en blocköverskridande regering.

- Vi är inte där ännu, att vi kan säga att det är så det blir. Men det är fortfarande det jag strävar efter, säger han på en pressträff.

Uttalandet görs sedan talmannen Andreas Norlén tidigare under dagen gett besked om att det blir en omröstning om Stefan Löfven som statsminister i riksdagen den 5 december.

ANNONS

Lööf har krattat

Vad som fått Löfven att ställa upp på en omröstning nu, jämfört med tidigare, hänger bland annat ihop med Annie Lööfs (C) sonderingsuppdrag, där hon bland annat kunde avföra flera regeringsalternativ.

- Annie Lööfs sonderingsarbete var nödvändigt, viktigt. Det tar det här vidare, säger Löfven.

Om både C och L ingår i hans drömuppställning vill han inte säga.

- Men det handlar om att få ihop matematiken.

Någon öppning för att låta någon annan ta statsministerposten vill han inte ge.

- En regering som vi ska ingå i, där ska vi också ha statsministerposten. Vi är det överlägset största partiet och vi har det största underlaget här i riksdagen.

ANNONS

Nationen kräver det

Riksdagens talman Andreas Norlén vill få upp tempot i försöken att ge Sverige en ny regering. Han hänvisar till att stämningen i nationen kräver det.

- Medborgarna tycker att det börjar bli dags att processen får ett slut, säger Norlén.

Därför aviserar talmannen nu att han kommer att nominera S-ledaren som statsminister den 3 december. Senast då ska Löfven ha berättat för talmannen vilka partier som ska ingå i den tänkta regeringen.

Om S-ledaren har en lösning i sikte och begär mer tid kan han räkna med att få det. Annars är statsministeromröstningen i riksdagen tänkt att hållas den 5 december.

- Det finns inga garantier för att hans kandidatur blir framgångsrik, men vi måste ta nya steg i processen, säger Norlén.

Genom att sätta tidspress på S-ledaren tror talmannen att partiernas incitament för förhandlingar ökar.

ANNONS

- Det är viktigt för mig att markera att det nu måste finnas ett tempo i processen och tydliga tidsgränser, säger Norlén.

Löfven får ett par dagar längre på sig än vad Moderatledaren Ulf Kristersson fick när han utsattes för samma metod av talmannen. Det slutade med att Kristersson röstades ned i statsministeromröstningen.

Byter linje?

Processen har nu kommit till den punkt där både C och L måste ta ställning till om man ska öppna för andra alternativ än en Alliansregering. Liberalerna ska på söndag hålla möten med riksdagsgruppen och partistyrelsen. Om man på de mötena beslutar sig för att kunna stödja nya regeringsalternativ måste det förankras i ett partiråd som kan hållas tidigast fredagen 30 november.

Inom L finns krav på att man ska säga ja till en regering med M och KD.

Även Centern väntas diskutera frågan i sin partistyrelse i helgen. Annie Lööf (C) meddelade i torsdags att tre regeringsalternativ nu kan läggas åt sidan efter att de blockerats av olika partier. De tre alternativen var Alliansen i samverkan med S, Alliansen i samverkan med MP och en mindre mittenregering med C och L.

ANNONS

Tror inte på Löfven

Moderatledaren Ulf Kristersson är nöjd med talmannens nya steg.

- Det var naturligt, vi måste komma framåt, säger han.

Han tror dock inte att Löfvens chanser att lyckas är särskilt stora.

Kristersson står fast vid att han är beredd att gå till statsministeromröstning ännu en gång med det regeringsalternativ han redan misslyckats med. Han aviserade på fredagen att han är beredd att sockra budet till C och L. Deras nej till Kristersson byggde dock på ett principiellt avståndstagande från att göra sig beroende av SD.

TT

Fakta: Vägen till extraval

Det finns bara ett i grundlagen angivet sätt att utlysa extraval.

Om talmannens förslag till statsminister förkastas fyra gånger av riksdagen utlyses automatiskt extraval.

Det ska hållas inom tre månader och gäller bara val till riksdagen.

Hittills har ett förslag röstats ned i riksdagen.

Normalt kan en regering utlysa extraval. Det får däremot inte en övergångsregering göra.

Ett informellt sätt att ändå åstadkomma det utan fyra omröstningar i kammaren är att partierna kommer överens politiskt om att utse en statsminister med uppgiften att utlysa extraval.

ANNONS