Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norwegians emission är garanterad, bland annat av storägaren Bjørn Kjos. Arkivbild.

Kursras för Norwegian – ber om miljarder

Beskedet om att Norwegian tar in tre miljarder norska kronor genom en nyemission fick aktien att störtdyka. Fokus ska ändras från tillväxt till kostnadsbesparingar, enligt vd Bjørn Kjos.

Initialt föll aktien med nästan 30 procent efter beskedet, men återhämtade sig sedan till ett kursfall på drygt 12 procent.

Emissionen är garanterad av bland andra storägaren och koncernchefen Bjørn Kjos. Den norska redarmiljardären John Fredriksen finns också med bland investerarna.

Stärka finanserna

Norwegian har gått igenom en period med kraftig tillväxt. Nu måste bolaget i stället fokusera på att spara och minska sina investeringar.

"Vi kommer nu att få en starkare balansräkning på plats som stödjer den fortsatta utvecklingen av bolaget", säger Bjørn Kjos i ett pressmeddelande.

Genom nyemissionen undviker bolaget att få problem med sina kreditbetalningar, skriver den norska nyhetsbyrån NTB.

Flyganalytikern Hans Jørgen Elnæs säger till den norska näringslivssajten E24 att han anser att nyemissionen är en bra lösning för Norwegian.

- Jag tycker att det låter rimligt, säger han till tidningen.

Aktien rasade

Beskedet om nyemissionen kommer sedan British Airways ägare IAG i förra veckan meddelat att man inte längre planerar att köpa Norwegian. IAG aviserade intresse av att köpa Norwegian i fjol, efter det att IAG köpt på sig 4,6 procent av Norwegian-aktierna.

Norwegians aktie rasade med över 20 procent på Oslobörsen efter detta besked och sammantaget, inklusive tisdagens kursfall, har bolaget på mindre än en vecka förlorat nästan en tredjedel av sitt börsvärde.

Styrelsen fortsätter att vara öppen för samtal kring en affär, skriver bolaget i pressmeddelandet.

En som dömer ut bolaget är lågprisflygbolaget Ryanairs vd Michael O'Leary. I samband med en pressträff i Österrike säger O'Leary att Norwegian inte kommer att överleva som enskilt bolag, rapporterar Reuters.

Miljardförlust 2018

Under 2018 reste rekordmånga passagerare med Norwegian och omsättningen beräknas landa på 40,3 miljarder norska kronor, vilket är en ökning jämfört med året före. Samtidigt beräknas det preliminära rörelseresultat (ebitda) för 2018 till minus 2,2 miljarder norska kronor.

Bolaget lanserade redan under hösten ett sparpaket på två miljarder norska kronor. En omorganisation av flyglinjer och baser ingår i planerna. Bland annat stänger Norwegian ner ett antal flygbaser.

Norwegian planerar även att sälja flygplan och senarelägga flygplansleveranser. Bolaget väntar också på kompensation från motortillverkaren Rolls Royce för problem med Dreamliner-motorerna.

- Vi förväntar oss att vara lönsamma 2019 och framåt, säger Bjørn Kjos, på en presskonferens, rapporterar NTB.

Ett definitivt bokslut för året presenteras den 7 februari.