Yasin åtalas för stämpling till kidnappning av känd artist

Den kända artisten ska ha bakbundits och fått sin mun tejpad med silvertejp. Under tisdagen åtalades artisten Yasin Byn för stämpling till människorov i en utredning som omfattar 30 personer totalt.
– Det har varit en väldigt omfattande utredning, säger kammaråklagare Ida Arnell som kommer att hålla i delarna i åtalet som rör människorov.

ANNONS
|

Under tisdagen väcktes åtal i det uppmärksammade fallet där hiphop-stjärnan Yasin Mahamoud misstänks för stämpling till människorov. Den som kidnappats är en annan känd, svensk artist som liksom Yasin har miljontals strömningar på Spotify.

Enligt åtalet ska Yasins agerande ha varit ”av central betydelse för att möjliggöra gärningens utförande”.

– De andra gärningsmännen har inte haft någon direkt koppling till målsägande, så det är så han som gjort det möjligt att förbereda bortförandet, menar Ida Arnell.

Hur skulle du beskriva relationen mellan Yasin och den målsägande? Finns det en djupare konflikt mellan dem?

– Det vet vi är att de har gjort musik tillsammans, om de haft någon närmare relation än så kan inte jag svara på. Den målsägande har inte velat medverka i utredningen, säger Ida Arnell.

ANNONS

Elva personer ska ha utfört själva människorovet där den kände artisten har bakbundits och fått sin mun tejpad med silvertejp. Man ska bland annat även ha satt ett koppel kring hans hals, tryckt en fot mot hans huvud och rispat honom med kniv i ansiktet, på benet och överkroppen.

LÄS MER:Här är alla vinnare på P3 Guld 2021

Lämnade ifrån sig en Rolex

Artisten tvingades lämna ifrån sig en Rolex-klocka till ett värde av 302 000 kronor och i ett senare skede fick gärningsmännen honom att under hot hämta och lämna ifrån sig ett vapen samt två guldkedjor till ett värde av 163 000 kronor.

Det är också detta som är motivet enligt utredningen.

– Det som vi kunnat se är att gärningsmännen redan tidigare varit intresserade av målsägandes smycken och klocka. Att det skulle kunna finnas något ytterligare bakomliggande motiv har vi inte kunnat fastslå, säger Ida Arnell.

Enligt åtalet planerade de misstänkta för människorovet även att placera en bomb utanför offrets lägenhet. Bomben är beslagtagen av polisen.

Artisten och hans familj ska sedan ha utsatts för ytterligare hot och det fanns enligt åtalet planer på att kräva artisten på tre miljoner kronor.

Bevismaterialet kring människorovet och den planerade sprängningen består bland annat av information från den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat och beslag av narkotika, vapen och sprängmedel.

ANNONS

Dock har inte offret för kidnappningen velat medverka i utredningen.

– Det hade naturligtvis varit bra om målsägande hade velat medverka, men han har berättat om brottet för andra personer i sin närhet. Och de personerna har vi kunnat höra, säger åklagare Ida Arnell.

30 personer åtalas

Utredningen kring människorovet är en del i en mycket omfattande polisutredning där totalt 30 personer åtalas för grov kriminalitet och som bland annat omfattar ett mordförsök i Västerås på ledaren för ett rivaliserande nätverk.

– Det har varit en väldigt omfattande utredning. Det som är unikt i den här utredningen är att vi har hela skalan från ledare till springpojkar, konstaterar Ida Arnell.

Fallet med människorov har fått mycket uppmärksamhet i media sedan Expressen var först med att den 1 december i fjol avslöja att Yasin Mahamoud anhållits i sin frånvaro. Yasin greps först en månad senare och har suttit häktad sedan dess.

Gripandet skedde i Stockholm på nyårsafton, bara en timme före tolvslaget. Enligt Aftonbladet hade artisten hyrt ett helt våningsplan på ett hotell i centrala stan för att hålla en stor nyårsfest.

LÄS MER:Yasins musik är nihilism – inte arbetarlitteratur

FAKTA: Yasin

Namn: Yasin Abdullahi Mahamoud med artistnamnet Yasin Byn.

Ålder: 23 år

Bakgrund: Uppvuxen i Rinkeby utanför Stockholm.

Karriären: Debuterade 2019 med singeln ”DSGIS – Det som göms i snö” och har sedan vuxit till en av landets mest strömmade artister. Hans största låt ”Trakten min” har 24 miljoner lyssningar på Spotify. Har släppt duetten ”Ge upp igen” tillsammans med Miriam Bryant. Utsågs till ”årets artist” på P3 Guld 2021.

Kriminaliteten: Dömdes 2018 till två års och tre månaders fängelse för grovt vapenbrott. Polisen menar att Yasin är en del av kriminella nätverket Shottaz, själv säger han att han lämnat det kriminella livet bakom sig.

Encrochat avgörande

Avgörande för utredningen har varit att fransk polis lyckats knäcka koden till Encrochat, en krypterad app där kriminella kunnat kommunicera utan möjlighet till avlyssning. I den större utredningen, där de misstänkta på olika vis anses knutna till det kriminella Vårbynätverket, ingår totalt 30 misstänkta. Förundersökningen är mycket omfattande – 15 000 sidor.

ANNONS

– Det är en stor utredning men det speciella är också att åtalet omfattar hela skalan från ledare till springpojkar i det här nätverket.

Var på den skalan skulle du placera Yasin?

– Yasin tillhör ju inte Vårby-nätverket utan ett annat nätverk, hans koppling till det här brottet är den person han känner som är med i Vårby-nätverket.

LÄS MER:Okunnighet präglar debatten om gangsterrap

Under sin tid i häktet har Yasin kunnat fortsätta hantera sin artistkarriär. Han har släppt ny musik, är aktuell i en kortare dokumentär om tidigare inspelningar i Grekland och han har med hjälp av sitt team varit aktiv på sociala medier.

”Jag var oskyldig då och jag är oskyldig nu, det är inte första gången jag hör fyrverkerierna välkomna det nya året från en cell, det är inte första gången jag firar min födelsedag med knäckebröd och smör”, har han skrivit på Instagram.

Så sent som den 19 mars kom Yasins senaste låt ”Botten” och i lördags prisades han som ”årets artist” på P3 Guld-galan.

Huvudförhandlingen startar den 6 april och kommer äga rum i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Förhandlingen är planerad att pågå fram till midsommar med cirka 35 rättegångsdagar.

LÄS MER:Recension: Yasin - ”DEL TVÅ”

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS